Започна втория сезон на археологическите разкопки край с. Звездица

Животът

17-08-2023, 16:14

Снимка:

кметство с. Звездица

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Останките на раннохристиянската църква имат потенциал да се превърнат в един от важните паметници на културно-историческото наследство на Варна и Варненския край.

През м. юли 2022 г. Регионален исторически музей – Варна проведе първи спасителни разкопки на обект „Раннохристиянска църква край с. Звездица, Варненско“. Обектът се намира в горска местност на 1,5 км северозападно от селото. Старото име на местността е Соук бунар. Това припомнят от кметство Звездица, научи СайтЪТ.

В момента, с финансовата подкрепа на Община Варна и с помощта на доброволци, археолозите от Регионален исторически музей започнаха Втори сезон на разкопките. Планът е до края на този месец да бъдат разкрити и видими трите олтарни арки на базиликата.

Със съдействието на Кметство Звездица, IV Районно управление на полицията и Службата по пожарна безопасност и защита на населението са предприети мерки за сигурността на обекта и безопасността на работа.

Крайната цел е святото място да бъде разкрито напълно и социализирането му да даде тласък за развитието на местния културен, поклоннически и природен туризъм, за облагородяването и популяризирането на района и да се включи в еко маршрут, който да свърже Варненското езеро и поне два археологически обекта: този край селото и манастира в м. Джанавара.