15-20% по-ниски цени предлагат хотели и квартири по Черноморието в края на сезона

Туризъм

22-08-2023, 13:15

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Все повече хора предпочитат да си наемат апартамент или къща, вместо да ходят на хотел.

В края на август навлизаме в т.нар. „междинен сезон“ по Черноморието и започват намаленията. Станислав Стоянов е хотелиер и заместник-председател на Съюза на хотелиерите в курорта "Златни пясъци". По думите му пред Радио Варна намалението средно ще достигне около 15-20%. Стоянов определя сезона като динамичен:

"Беше основно т.нар. „уикенд туризъм“ – петък, събота и неделя. През останалото време много слаба заетост. Да, има, финансово, може да се окаже, че има някакви резултати, но тук не трябва да измерваме от финансова гледна точка, трябва да се гледа леглова заетост. Може да се каже, че има лек прираст, много малък, спрямо миналата година."

Нощувките в големите хотели на юг се очаква да поевтинеят с до 30%. Близо 20% ще смъкнат цените от втората половина на август хотелиери от „Слънчев бряг“. Тази година намаленията няма да са драстични, защото самият сезон започна с по-ниски цени, коментира Веселин Налбантов, който е собственик на един от хотелите в морския курорт.

Все повече хора предпочитат да си наемат апартамент или къща, вместо да ходят на хотел. Затова и апартаментите за краткосрочно настаняване във Варна отчитат силен сезон, като дори и жилища в крайни квартали са имали 85% заетост през лятото:

"За съжаление, обаче, още повече се съсредоточи в частта си с отпуските, което означава датите между 20 юли и 20 август. Като цяло сме доста доволни, имаме покачване на цените с около 50% спрямо миналия сезон, което прави средна цена на човек за нощувка около 60 лева," обясни Руслан Петков, управител на компания за туристическо настаняване.

Вече към края на сезона намалението на цените на пазара е 15%.