Екоминистърът: МОСВ не крие данни, за да популяризира туризма

Животът

22-08-2023, 14:56

Снимка:

БТА

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ние - като ведомство, работим с обективна информация. Вчера плувах в морето пред курорта СВ. св. Константин и Елена. Чисто е, каза министър Юлиян Попов.

Ние даваме обективна информация. Не е функция на Министерството да крие данни, за да подкрепя туризма. Това заяви във Варна министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, по повод изнесената информация от проучване, извършено по съвместна инициатива между група "Микробиологични рискове в околната среда, проект SUMMIT" на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и асоциация "Активни потребители", което твърди, че е констатирано замърсяване на Черно море, предаде репортер на Varna24.bg.

Поддръжник съм на гражданските инициативи относно околната среда. Те са много важни. Такива преди години промениха политиката в София, касаеща въздуха, стана ясно още от думите на министър Попов. В този случай - за чистотата на Черно море, обаче няма яснота относно параметрите, които са ползвани, стана ясно още от думите на екоминистъра.

Тази неделя, допълни той, бе получена информация за замърсяване край Поморие. Веднага бе сформирана група и бе обходен голям периметър. Бе открито само малко - колкото юмрук замърсяване. Това показва, че понякога в социалните мрежи от нищо се получава нещо, стана ясно още от думите на Юлиян Попов.

Ние - като ведомство, работим с обективна информация. Вчера плувах в морето пред курорта СВ. св. Константин и Елена. Често е, каза още той.

Министър Попов присъства днес във Варна - в Националния пресклуб на БТА, където бяха представяне на обобщени данни за "Съвременно състояние на околната среда в Черно море и пред българския бряг“ - част от подготвения доклад за оценка на състоянието на морската околна среда по Рамковата Директива за водите и Рамковата Директива за морската стратегия за 2022 г. То бе представено от експерти от Института по океанология "Фритьоф Нансен“ към БАН.

Това е много важно проучване, което показва дългосрочната перспектива за развитие на Черно море. Обемът на доклада, който ми бе представен е много голям. Извършени са детайлни проучвания. Уникална е екосистемата на крайбрежието на Черно море. Ние - като Министерство, се ангажираме да даваме публичност на такива проучвания и да ги подкрепяме, заяви още министър Юлиян Попов.