За десети път ще се проведе Националният събор за автентичен фолклор "Тополи пее и се смее"

Варна Лайф

22-08-2023, 16:06

Снимка:

Радио Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В съботния ден специален гост ще бъде народната певица Гуна Иванова, която ще изнесе концерт с начален час 19:00 ч.

Национален събор за автентичен фолклор "Тополи пее и се смее" ще се проведе на 26 и 27 август на Лятната сцена в село Тополи. Съборът e създаден по идея на Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий - 1927”’ в подкрепа на инициативата „Съхрани българското”. 

През 2006 година се проведе първото издание на събора, посветено на 80-годишнината на нашето читалище. Заради трудната организация и ограничените финансови ресурси взехме решение фестивалът да се провежда през година. Това разказа в интервю за Радио Варна Величка Иванова – секретар на читалщите в село Тополи.

Чрез създаването на този събор организаторите имат за цел да се съхрани и популяризира българският автентичен, словесен и песенен фолклор, българската автентична музика и танц, автентичните носии и накити. 

Съборът е с конкурсен характер. В пет категории ще се състезават участниците в десетото юбилейно издание на форума: певчески и танцови групи, индивидуални изпълнители, инструменталисти и групи за обичаи. В съботния ден специален гост ще бъде народната певица Гуна Иванова, която ще изнесе концерт с начален час 19:00 ч.

Професионалното жури в състав: доц. д-р Йорданка Неделчева, доц. д-р Лидия Петрова и проф. д-р Николай Ников, ще оценява изпълнителите в двата конкурсни дни. На сцената ще се явят 43 певчески групи, 50 индивидуални изпълнители, 6 танцови групи и 8 групи за словесен фолклор. Очакват се да се изявят и бесарабски българи от село Нови Троян, Украйна, както и грузински танцов състав.