Кметът Иван Портних: Три години безвремие оставиха Варна с по-малко пари, но се справихме

Мисия Варна

23-08-2023, 15:36

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Публичното обсъждане на отчета на бюджет 2022 на Община Варна ще се проведе на 25.08. от 14,30 часа до 16,00 ч., а на проектобюджета за 2023 - на 25.08. от 16,30 ч. до 18,30 ч. в зала "Пленарна“ на Община Варна.

Три години безвремие в държавата оставиха Варна с осакатени финанси, но се справихме. Това стана ясно от думите на кмета Иван Портних, на представянето на проектобюджета на Общината за 2023 г.

Това е един различен бюджет. Приемаме го чак сега, а е втората половина на годината. Работихме с разчети за приходи и разходи, утвърдени през месец май от Общинския съвет. Той не е рекорден, въпреки макрорамката му. Причината е, че акумулира средства, които са били заложени за капиталови разходи назад в годините, стана още ясно от думите на Портних. Като пример той даде мащабния проект на ВиК. Изпълнителят на тези дейности бе избран още през 2021-ва. Ние - като Община още през 2020 бяхме заложили средства, за да работим след ВиК, но реално чак сега се изпълняват строително.ремонтните дейности. Цялото това забавяне през годините, обяснява, че тези ремонти не са предизборни, а са вследствие на забавяне, обясни кметът на Варна.

Бюджетът за тази година - в приходната му част, се формира от 120 милиона от местни данъци и такси, като от тях само 35 милиона е от данък сгради, обясни той. 320 милиона са приходите от държавно делегирани дейности (за образование, училища и пр.).

Общо макрорамката на Бюджет 2023 е 791 милиона лева, но реално той е много по-малък, обясни още Иван Портних, предаде репортер на Varna24.bg. Причината е, че в тази сума влизат реализирани вече проекти, както и такива, които в момента се изпълняват. Проблемът идва и от това, че вече трета година няма отворени европейски програми, по които да кандидатства Общината. Нула лева са влезли и от Плана за възстановяване. Въпреки трудностите, ние се справихме, добави той.

За добрата ни работа говори и факта, че кредитния рейтинг е стабилен. Въпреки трудностите ние не увеличихме данък сгради. Този налог не е пипан 10 години. Успяхме да задържим цената пътуване с градския транспорт. Тя реално е лев, въпреки увеличението стойността на горивата, каза още той.

В сферата на здравеопазването рамката на бюджета е 36 милиона, с 6,5 млн. лв. повече. За благоустройство, комунални дейности и екология бюджетът е 256 млн. със 76 млн. повече. За перата спорт и култура - бюджетът е 30 млн., с 4 млн. лв повече. За социални дейности - 46 милиона лева, каза още кметът на Варна. Капиталовата ни програма е за 265 млн. лв., но това е с натрупване заради забавените дейности през последните три години, обясни още той.  

До момента половината от Бюджет 2023, който все още не е гласуван на заседание на Общинския съвет, вече е похарчен, стана още ясно от пресконференцията днес във Варна. Тя бе дадена заради факта, че националния бюджет на Българя бе приет преди няколко седмици, което означава, че сега на дневен ред са общинските бюджети за тази година, независимо че повече от половината от нея вече мина.

Публичното обсъждане на отчета на бюджет 2022 на Община Варна ще се проведе на 25.08. от 14,30 часа до 16,00 ч., а на проектобюджета за 2023 - на 25.08. от 16,30 ч. до 18,30 ч. в зала "Пленарна“ на Община Варна.