Денков приема премиерите на Гърция и Румъния в Евксиноград на 9 октомври

Новините

23-08-2023, 16:09

Снимка:

Министерски съвет

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Поканени са също председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на Молдова Мая Санду.

Премиерът акад. Николай Денков ще посрещне министър-председателите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Йон-Марчел Чолаку на 9 октомври т.г. в резиденция "Евксиноград". Поканени са също председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на Молдова Мая Санду. Срещата беше договорена по време на еднодневното посещение на акад. Денков в Атина вчера.

Основна тема на разговорите край Варна ще бъде регионалната свързаност и по-конкретно проектът за коридор от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца с възможност за удължаване към Молдова. Идеята е по трасето да бъде изградена модерна транспортна, комуникационна и енергийна инфраструктура, която ще активизира икономическите, а и политическите връзки между включените държави. Бъдещият коридор ще функционира още по-ефективно, когато всички страни по трасето станат членки на Шенгенското пространство и границите между тях отпаднат.

Европейският съюз (ЕС), Гърция, държавите от Западните Балкани, България, Румъния и Молдова  подкрепят постигането на устойчив мир в Украйна на базата на мирния план на украинския президент Володимир Зеленски. Те заявиха това снощи на вечеря в Атина, чийто домакин беше гръцкият премиер Мицотакис. Освен лидерите на изброените държави, в събитието се включиха също председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски.

Мишел и фон дер Лайен потвърдиха интереса на ЕС към разширяване на съюза както към Западните Балкани, така и към Молдова и Украйна. Този процес обаче трябва да върви едновременно с реформи в тези държави, подчертаха европейските лидери.

В Атина президентът Зеленски за пореден път благодари на премиера акад. Денков за помощта, предоставена от България на Украйна. На среща между двамата министър-председателят припомни на украинския държавен глава, че вече има решение на българското правителство за изпращане в Украйна на сто бронетранспортьора от Министерството на вътрешните работи. За приключване на процедурата се очаква ратификация от парламента. 

Зеленски потвърди интереса на неговата страна за закупуване на двата български реактора от неосъществената АЕЦ "Белене" и оборудването към тях. В момента Министерството на енергетиката прави оценка на активите, обясни премиерът.

Предвид агресивното поведение на Русия в Черно море, украинският президент постави въпроса за съгласувани усилия на черноморските държави членки на НАТО за осигуряване на сигурността там. Украйна вече води разговори на тази тема с Турция и Румъния и отправи покана към България да се включи в тях.