25 семейства във Варна са без вода от 1 август заради ВиК-ремонт

Животът

24-08-2023, 11:39

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В района има водоноска, но според хората тя не може да реши проблемите им.

В квартал “Бриз" във Варна, 25 апартамента и един център за гуми са без вода от началото на месеца. За последен път вода в чешмите на тези хора е имало на 1 август, разказват от БНТ. Оттогава досега има само въпроси, обещания и недоволни наематели, дошли на море. Безводието им е причинено от поредната авария на водопровода Варна – Златни пясъци. Ремонтът ще продължи до 28 август, съобщиха от ВиК Варна.

Аварии в района се случват често, но обикновено за два-три дни водата идва, казват хората от блока и от центъра за гуми. Те не разбират как е възможно да ги оставят без никаква вода от началото на месеца.

"Няма къде да се изкъпе човек, няма къде да изпере, няма нищо, просто сме като изоставени, никой не го интересува." казва Веселина Георгиева.

"Ние се занимаваме с отдаване на жилища под наем, в момента търпим загуби и плащаме неустойки на нашите гости поради липсата на вода. Обещаваме, че следващите дни ще има, два-три дни, след което те не вярват." оплаква се Павлин Коцев.

В съседство центърът за гуми също остава без клиенти. Служителите носят от домовете си бутилки с вода, за да покрият основните хигиенни нужди.

"Не е нормално да се оставят хора, които работят доста мръсна работа, 14-15 дни без вода." смята Данаил Николов. В района има водоноска, но според хората тя не може да реши проблемите им.

"Водоноската я ползвахме няколко дни, едната вечер някой беше отворил крановете и тя изтече, и дотам." обясни Георги Георгиев

От ВиК Варна уточниха, че сградите са без вода заради авария на водопровода “Варна – Златни пясъци", към който сградата е била включена директно при строителството. Наложила се е подмяна на 30 метра стъклопластова тръба, а бетонът, върху който е положена новата тръба, има нужда от време, за да стегне.

Поради това вода в района ще има чак на 28 август. От водното дружество се извиняват на засегнатите, но на въпроса ни за компенсации отговор няма.