Националният отбор по астрономия на България ще се подготвя във Варна (СНИМКИ)

Мисия Варна

24-08-2023, 17:21

Снимка:

Фейсбук/Иван Портних

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Учениците ще участват в Международната олимпиада по астрономия в Китай, която ще се проведе през ноември месец тази година.

Националният отбор по астрономия на България ще се подготвя във Варна за Международната олимпиада по астрономия в Китай, която ще се проведе през ноември месец тази година.
 
Отборът е от 7 ученици, от които двама са от Варна - Миглена Меркулова и Светослав Арабов - ученици от МГ "Д-р Петър Берон" и дългогодишни кръжочници в Народната астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник". Техен ръководител е Ева Божурова.
 
Варненската астрономическа школа е насветовно ниво, а блестящите ни млади таланти и техните преподаватели всяка година печелят световни състезания.
 
Отборът ще се подготвя във Варна от 1 до 8 септември. Учениците ще имат интензивни занятия по решаване на теоретични, практически и наблюдателни задачи.
 
Със своите две лекционни зали за двете възрастови групи, наблюдателната площадка с телескопите и залата на Планетариума, която ремонтирахме, Астрономическата обсерватория във Варна e отлична база за подготовката на олимпийците.
 
На целия отбор пожелавам много успехи! Написа във Фейсбук профила си кметът на Варна Иван Портинх.