"Маркет линкс": Доверието в Габриел е по-голямо от това към Денков

Новините

25-08-2023, 16:46

Снимка:

dnevnik.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

При предсрочни избори 22.8% от гласуващите биха избрали ГЕРБ, 18.9% - "Продължаваме промяната - Демократична България", 13.1% - ДПС, 11.1% - "Възраждане", 7.2% - БСП. 4.7% - "Има такъв народ".

Доверието в единствения министър от ГЕРБ в кабинета е по-високо от това към самия премиер. Това показва ново социологическо проучване, финансирано и реализирано съвместно от "Маркет Линкс" и Би Ти Ви. To e проведено сред 1012 души над 18-годишна възраст в периода 11 - 18 август чрез пряко лично интервю и онлайн анкета, съобщава dnevnik.bg.

Доверието във вицепремиера Габриел е 25%, а недоверието - 48%. 23 на сто от анкетираните са заявили подкрепа за Николай Денков, докато 51% му нямат доверие.

Президентът Румен Радев продължава да е политикът с най-високо доверие. 41% от анкетираните заявяват подкрепата си за него. Той записва покачване от 2 процентни пункта спрямо последното изследване на "Маркет Линкс" от началото на юли.

етвърти по доверие е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с 20 на сто. Зад него се нареждат министърът на финансите Асен Василев със 17%, съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков с 16% и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов също с 16%.

Доверието в правителството е 20%. Според социолога от "Маркет Линкс" Добромир Живков това не е висок рейтинг, но го отдава на първите месеци от съществуването на кабинета. 52% от анкетираните са заявили недоверие към управляващите. Прокуратурата е с изключително ниско доверие - едва 9%. Парламентът също не може да се похвали с висок рейтинг, като 11% са заявили подкрепа за него.

Наблюдава се демобилизация при електоратите на БСП и "Възраждане".

При предсрочни избори 22.8% от гласуващите биха избрали ГЕРБ, 18.9% - "Продължаваме промяната - Демократична България", 13.1% - ДПС, 11.1% - "Възраждане", 7.2% - БСП. 4.7% - "Има такъв народ".

"Прави впечатление ниската степен на мобилизация при "Възраждане" и БСП. Резултатът им е близък на база всички и на база гласуващи, което показва до голяма степен демобилизация. За БСП някак си нещата изглеждат устойчиви в тази светлина, от друга страна трябва да кажем, че за "Възраждане" в ситуация, в която няма тежко политическо противопоставяне, няма на хоризонта и понастоящем много теми, които да провокират обществено разделение, резултатът започва да пада", каза Добромир Живков.

Според него тези резултати трябва да са отправна точка и за анализа за местните избори.

"Все пак имаме предвид, че местните избори са силно мажоритарен вот, в този смисъл предложението на отделните политически сили с техните кандидати ще имат решаваща роля за това, да провокират избирателите да отидат до урните", добави Живков.

От социологическата агенция очакват сериозна битка за кметския пост на предстоящите местни избори през октомври в София, Варна и Пловдив.