Във Варна стартира Фестивал на хвърчилата днес

Мисия Варна

26-08-2023, 13:06

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Парадът ще бъде съпътстван от сценична програма, приятна музика и други забавления за малки и големи, като сред звездите на сцената ще бъдат Искрен Пецов, Теди Генев и др.“

С дневни демонстрации на пъстри хвърчила, синхронно управление под музикален съпровод и нощни полети фестивалът на хвърчилата „Въздушни чудеса“ отбелязва единадесетата си годишнина на 26 и 27 август във Варна.

Грандиозният празник на свободния полет под мотото "По пътя на птиците" ще обходи цялото наше черноморско крайбрежие, следвайки полетния път на птиците "Виа понтика". Еднодневни и двудневни демонстрации на хвърчила ще бъдат проведени на осем различни места по морето.

„Основен акцент на събитието са демонстрациите на международните кайт клубове и въздушните артисти във Варна на 26 и 27 август. Те ще представят своите уникални модели хвърчила, често достигащи впечатляващи размери, състезанията с управляеми модели хвърчила и детските работилници, където малчуганите изявяват талантите си и се забавляват. От 10.00 до 17.00 ч. през обявените фестивални дни професионалните клубове на участниците ще показват най-новите си творения, включително атрактивните за децата обемни модели на различни животни – мечета, тигри, октоподи, калинки, птици, риби и много други. За първи път десет въздушни артисти ще покажат майсторско управление на спортни хвърчила в синхрон с музика – това са модели за напреднали, които летят много бързо и описват сложни фигури в небето. Парадът ще бъде съпътстван от сценична програма, приятна музика и други забавления за малки и големи, като сред звездите на сцената ще бъдат Искрен Пецов, Теди Генев и др.“ – споделя Юри Георгиев, организатор на фестивала.


Международният фестивал на хвърчилата, провеждан всяко лято във Варна, Шабла и на други локации по нашето Черноморие, се утвърди като една красива традиция и празник, привличащ многохилядна публика. Тазгодишното издание на цветната феерия отново ще обходи цялото наше черноморско крайбрежие от юг на север, следвайки черноморския прелетен път на птиците „Виа понтика“.

Очаква ни един незабравим празник с демонстрации на следните плажове: С Варна, плаж Аспарухово - 26 - 27 август; Шкорпиловци север - 29 август; Албена - 30 август; Топола Скай - 31 август; Шабла, Малкото море - 2 - 3 септември.

Освен като вече утвърдено културно събитие и безспорна атракция за жителите и гостите на Черноморието ни, фестивалът е известен и с това, че всяко негово издание се ангажира с каузи и обществено значими послания, като например такива, свързани с чистотата на околната среда, опазването на застрашени животински видове и природата като цяло. И тази година по време на събитието очакваме в небето да се реят не само хвърчила, но и ята от щъркели, пеликани и други мигриращи на юг птици. Именно затова мотото на фестивала е „По пътя на птиците“, с призив за опазването им по целия им миграционен път.