Българите полудяха по ваканционни имоти, край Варна цените хвърчат

Парите

29-08-2023, 15:34

Снимка:

Varna24.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Значително поскъпване има в курортите край Варна. На първите места по ръст на цените са курортите “Св. Св. Константин и Елена", “Слънчев ден" и “Златни пясъци".

Средната цена на двустаен апартамент в курорта “Св. Св. Константин и Елена" край Варна е около 82 хил. евро, а тристайно жилище струва 150 хил. евро, разказаха брокери на имоти. В “Слънчев ден" цените са значително по-високи.

С около 20-25% за година са нараснали цените на ваканционните имоти в България, показва анализ на компания за недвижими имоти, цитиран от "Блиц".

Значително поскъпване има в курортите край Варна. На първите места по ръст на цените са курортите “Св. Св. Константин и Елена", “Слънчев ден" и “Златни пясъци".

Именно тези три комплекса привличат най-сериозен интерес от страна на купувачите. “Където има най-голям интерес, там е и най-голямото движение на цените", казват брокери.

При избор на ваканционен имот купувачите държат на добра инфраструктура, добро строителство и разположение на сградите, както и на наличието на допълнителни удобства като басейн и градина. Много купувачи искат таксата за поддръжка да е ниска, но за хубави имоти в затворени комплекси това е трудно постижимо.

Ваканционните имоти край морето привличат много българи, но и чуждестранни купувачи. Напоследък се наблюдава тенденция все повече българи, живеещи в чужбина, да купуват ваканционни имоти, за да има къде да почиват през лятото, казват брокери. Наред с това много българи купуват ваканционни имоти, за да вложат парите си.

Високите цени на имотите не спират купувачите. Това се отнася както за българите, които искат да вложат парите си в имот, така и за чужденците. Жителите в района на Варна виждат морето всеки ден.

Но за българите, които живеят в чужбина, и за чужденците притежаването на имот край морете, в който могат да ходят когато си поискат, е голямо предимство.

Едно от нещата, които привлича чужденците, е доброто устройство на морските ни курорти. Затова и много от купувачите остават да живеят целогодишно във ваканционните имоти в България. Това се отнася предимно за хора, които могат да работят дистанционно.

И българи, и чужденци инвестират най-често в студиа и двустайни апартаменти в курортите. Освен на ваканционни имоти, остава силно търсенето и на апартаменти и къщи в рамките на самия град Варна и във вилните зони около него.

Купувачите вземат по-бавно решение за покупка на имот тъй като са много взискателни и следят внимателно състоянието на пазара. При наемите на жилища пазарът в района на Варна също е стабилен, коментират брокери на имоти.