Книга за филмовата психоанализа ще бъде представена днес във Варна

Животът

30-08-2023, 10:33

Снимка:

МУ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Събитието ще се проведе на днес от 18:00 часа в Клиниката по Психиатрия във варненската университетска болница "Св. Марина".

Катедрата по психиатрия и медицинска психология към Медицинския университет във Варна организира представяне на книгата "Филмова психоанализа. Неосъзнатото в киното, киното в неосъзнатото" на проф. Андреас Хамбургер.

Събитието ще се проведе на днес от 18:00 часа в Клиниката по Психиатрия във варненската университетска болница "Св. Марина".

Присъстващите ще имат възможност да се запознаят с метода на филмовата психоанализа, развит от проф. Хамбургер и неговата съпруга д-р Вивиан Праматароф-Хамбургер и основаващ се на зрителското възприятие. По време на срещата ще бъде прожектиран и 20-минутният филм на Чарли Чаплин "Имигрантът", който участниците в събитието ще могат да обсъдят и анализират заедно с проф. Хамбургер.

Проф. Андреас Хамбургер е германист, психолог и психоаналитик, преподава клинична психология и филмова анализа в International Psychanalytic Universary (IPU) в Берлин. Научната област на неговите изследвания е социалната травма, филмова анализа и супервизия.

Д-р Вивиан Праматароф-Хамбургер е лекар (завършила е медицина в МУ-Варна), психотерапевт и сексолог, доцент в Лудвиг-Максимилиан университет, Мюнхен. Съосновател е на аналитичната група "Филм и психоанализа", която от 2008 г. представя и анализира филми в Музея на киното, Мюнхен.

Семейство Хамбургер са куратори и на Първия фестивал "Филм и психоанализа" в Созопол, проведен през 2010 г., както и съоснователи на софийската филмова група.