НАП: Варненци са регистрирали два пъти повече имоти под наем чрез онлайн платформи

Туризъм

30-08-2023, 13:39

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Физическите лица трябва да имат регистрация и в регистър БУЛСТАТ при Агенцията по вписванията.

Двойно повече варненци, отдаващи краткосрочно имоти под наем чрез онлайн платформи, са се регистрирали по Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) през първите шест месеца на 2023 г. От 1 януари до 30 юни т.г. заявление за регистрация са подали общо 189 жители на града, а за същия период на миналата година те са малко над 90, отчитат от НАП в морската столица.

Физически лица, които отдават краткосрочно имоти под наем през онлайн платформи AirBNB, Booking и други, подлежат на регистрация по чл. 97а от ЗДДС преди да стартират дейността си, напомнят от приходната агенция във Варна. Лицата  и дружествата, които възнамеряват да отдават недвижими имоти под наем чрез чуждестранни онлайн платформи, е необходимо да подадат заявление за регистрация. Това те могат да направят онлайн в Портала за е-услуги на НАП, достъпни с квалифициран електронен подпис (КЕП) или на място в офиса на НАП по постоянен адрес. След като едно лице е регистрирано по ЗДДС, за него възниква задължение да подава по електронен път до 14-ти всеки месец справка-декларация по ЗДДС, съответно дневници за продажби и покупки.

Физическите лица трябва да имат регистрация и в регистър БУЛСТАТ при Агенцията по вписванията. Те са самоосигуряващи се лица и следва да декларират начало на осигуряване в НАП в 7-дневен срок от започване на дейността, напомнят още от НАП Варна.  

"Увеличаването на регистрираните по ЗДДС лица се дължи на по-високата информираност на потребителите и стремежа им за спазване на данъчното законодателството.“, каза Властиана Николова, директор на ТД на НАП Варна.

Повече информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се намери в сайта на приходната агенция - в рубриката "Краткосрочно отдаване под наем в онлайн платформи“ или да се получи на телефоните на Информационния център на НАП: 0700 18 700 и 02 9859 6801 /на цена, според тарифите на съответния оператор/ и на място в офис Варна от 09:00 до 17:30 часа без прекъсване.