С две чуждестранни изложби започва септември в Двореца – Балчик

Варна Лайф

30-08-2023, 14:00

Снимка:

Двореца Балчик

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В първите дни на първия есенен месец Двореца – Балчик ще посрещне две изложби на творци от съседни балкански държави. Теодора Рошка от Румъния ще представи своите икони върху стъкло „Свети Георги и златните цветя“, а Стефан Хаджи-Николов от Северна Македония ще гостува в Двореца с живописните си платна, обединени от темата „Илюзорно“.

Изложбата на Теодора Рошка ще бъде открита на 1 септември от 17:00 часа в галерия „Тунела“ и ще остане в лятната обител на кралица Мария до 14 септември. Художничката живее и твори в Клуж-Напока, но нейни произведения, освен в Румъния, са гастролирали в самостоятелни и сборни изложби в Италия, Ирландия, Дания, Швеция, Полша.

Теодора Рошка е доктор по пластични и декоративни изкуства и по теология. Тя е изографисвала иконостаси и е изработвала мозайки за редица църкви и манастири в северната ни съседка. съобщава Брат БГ.

Dvoreca septemvri 2023 izlojba 1

Галерия „Арт Маркони” за втори път представя в Двореца - Балчик живописните творби на Стефан Хаджи-Николов. Изложбата на художника, който живее е работи в Скопие, ще бъде открита с вернисаж от 16:30 до 18:30 часа на 2 септември и ще остане в галерия „Тихото гнездо” до 15 септември.

Стефан Хаджи-Николов е носител на престижни национални и международни награди. Той цени българската живописна школа и не пропуска възможността да представя свои изложби в България, като през последните пет години ежегодно гостува в галерия „Арт Маркони” във Варна.

Dvoreca septemvri 2023 izlojba 2 Custom

„Ефирни, преливащи свободно един в друг цветни облаци, изграждат фантастични композиции. С поредната си изложба Стефан Хаджи-Николов отново ни приобщава към своя красив изразен свят. Неговите живописни мандали приканват към съзерцание и смирение. И тогава отпуснатите ни сетива могат свободно да направят своите връзки, да „разчетат” ненатрапчивия алгоритъм, създаващ нова вселена от усещания”, споделя галеристката на „Арт Маркони“ Ваня Маркова.