На 4 септември започва регистрацията за изборите

Новините

31-08-2023, 16:15

Снимка:

Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

ЦИК работи активно по организацията на местните избори.

"ЦИК работи активно по организацията на местните избори. Приели сме указанието към избиратели и кандидати какво значи изискването за уседналост". Това заяви Росица Матева, говорител на ЦИК, предаде БГНЕС.

"Приели сме и срока за регистрацията на партии и коалиции, която започва на 4-ти септември и ще приключи на 13 -ти септември. 160 общински избирателни комисии са назначени, които са съгласувани с политическите сили. Започнали сме изяснителна кампания, имаме рубрика въпроси и отговори я раздел местни избори 2023г.", каза още Матева. Тя поясни, че софтуерът на машините трябва да бъде надграден. "Непрекъснато сме в кореспонденция със създателя на софтуера, изпратили сме техническите ни изисквания, очакваме отговор в рамките на 10 дни както и каква ще бъде цената", заяви говорителят на ЦИК.

Камелия Нейкова, председател на ЦИК, подчерта, че на 29 октомври гражданите ще имат възможност да гласуват за избор на кмет на община, общински съветници, кмет на кметства и районни кметове на София Варна и Пловдив.
"Тези избори са свързани с мащабна подготовка, тъй като се назначават 265 общински избирателни комисии на територията на всяка община", каза Нейкова.

Тя поясни, че подготовката върви спокойно съобразно плана, изготвен от ЦИК. "До момента сме приели множество от своите решения, за да може навреме всички участници в изборите за имат необходимата информация, както и избирателите да се запознаят с частта от избирателния процес, която ги интересува", поясни председателят на ЦИК.