От днес отпадат две банкови такси

Парите

01-09-2023, 09:40

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Отпадането на таксите няма да е голяма загуба за банките, смята Десислава Николова. Според нея е мит, че те печелят от такси.

От днес отпадат две от таксите, които плащат физическите лица, това съобщи за Радио Варна финансовият анализатор Десислава Николова:

„Предложението дойде от Асоциацията на българските банки да отпадне таксата за управление на сметка. Тегленето на суми в брой от банкомат на обслужващата банката също ще е безплатно. Условието е да имаме платежна сметка за основни операции, по която да се превежда трудово възнаграждение и други доходи. Физическите лица могат да разполагат само с една платежна сметка в една банка. "

Платежната сметка не е нова, но не е популярен продукт, тъй като банките предпочитат да издават стандартна разплащателна сметка. 

Николова уточни, че все още  „не са разработени и инструкции за платежната сметка за основни операции. Няма разписани правила и процедури за това как банките ще установяват какъв е източникът на дохода.“

Отпадането на таксите няма да е голяма загуба за банките, каза Николова. Според нея е мит, че те печелят от такси. 

Припомняме, че Министерството на финансите изнесе информация за възможността гражданите да получават своите трудови възнаграждения по т. нар. „платежна сметка за основни операции“. От ведомството уточниха, че от 1 септември тази година физическите лица ще могат да си откриват такава сметка. Тя ще се обслужва безплатно, когато по нея постъпват средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи, обезщетения и стипендии. Тази възможност беше осигурена с промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, гласувани с приемането на Закона за държавния бюджет за 2023 г.