Историческият музей в Балчик кани Асен Василев да види как работят

Животът

01-09-2023, 09:57

Снимка:

Радио Варна/ Албена Иванова

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Напрежението сред музейните работници ескалира последните две седмици, след като работата им се гледа под лупа.

Исторически музей – Балчик отправи покана към финансовия министър Асен Василев да види от първо лице дейността на един малък музей, съобщи Радио Варна. Напрежението сред музейните работници ескалира последните две седмици, след като работата им се гледа под лупа. Вместо да посрещат туристи в разгара на сезона – служителите попълват таблици за дейността си – фондова, експозиционна, събирателска, публицистична, популяризаторска и др., както и да правят прогнози за следващата година, обясни директорът на балчишкия музей Радостина Енчева.
 
 „С таблички няма как да види греещите очи на децата, с които работим. Няма как да види възмущението на туристите, които не могат да си обяснят, как държавата е оставила уникален античен храм на Кибела да се руши, а директорът на музея 17 години скубе тревата и го почиства, за да може поне да го видят“ – възмутена е Енчева. Тя е на мнение, че отношението на държавата към гилдията е унизително, посочвайки средствата за музеи и култура в наскоро гласувания държавен бюджет на фона на повишените учителски заплати със задна дата. По думите и те са колеги, завършили едни и същи университети, и би било редно да получават адекватни на техните заплати.
Ако нямаме култура – туристите за какво биха идвали в България, за алкохолния туризъм ли?! – запита Енчева финансовия министър.