Срещата "Hello Varna! Hello World" събра топ експерти от IT сектора

Мисия Варна

01-09-2023, 10:20

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Кампанията "Hello Varna! Hello World! има за цел да насърчи местните таланти, да стимулира цифровия напредък и да допринесе за растежа на общността.

Кръгла маса на тема „Технологиите, които определят бъдещето на дигиталната трансформация“, част от кампанията "Hello Varna! Hello World!" на DXC Technology България, събра международни и български топ експерти от IT-сектора, представители на академичните среди и на бизнеса. Сред гостите на събитието бяха кметът на Варна Иван Портних и министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

Кампанията "Hello Varna! Hello World! има за цел да насърчи местните таланти, да стимулира цифровия напредък и да допринесе за растежа на общността. Чрез партньорства и съвместни проекти ние вярваме в създаването на безкрайни възможности и превръщането на Варна във водещ център на технологиите и иновациите, заявяват от компанията. 

В словото си пред участниците в кметът Иван Портних припомни, че като град на знанието, с 6 университета и над 30 000 студенти, Варна все по-активно привлича бизнес, свързан с високите технологии. Доказателство за това е и фактът, че DXC Technology България избра Варна за място, в което да успешно развива своя бизнес, отваря нови работни места, каза Иван Портних.

 България е на трето място в Югоизточна Европа по брой стартъпи, както и на второ място по привлекателност за отваряне на офиси за такива, каза министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева. Тя подчерта, че една от основните цели на министерството е да бъде ребрандирана страната ни като място за иновации, където се създават продукти и услуги с висока добавена стойност. По думите на й, основната задача на министерството е привличането на сериозни инвеститори, като в това отношение DXC Technology е много добър пример, защото компанията си взаимодейства със стартъпи в развиването на последното ниво технологии.

По време на дискусията бяха обсъждани и теми за разгръщането на потенциала на анализа на "големи данни" (Big data analytics) и развитието на изкуствения интелект (ИИ), както и сигурното използване на новите технологии в защитена кибер среда.