Журналистка с 6 Олимпиади и столче е атракция на Евроволей 2023 във Варна (СНИМКИ)

Спорт

03-09-2023, 12:51

Снимка:

Novsport.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Антония Ражен взима интервюта върху помощния атрибут. Ето какво още разказва за нея Краси Панов от Novsport.com.

Антония Ражен е била на 6 Олимпийски и 3 Паралимпийски игри като телевизионен журналист, както и на множество големи първенства в различни видове спорт. Репортерката и продуцент от ТВ Словения има богат професионален опит, но не това впечатли организаторите, отборите и феновете на Европейското първенство по волейбол за мъже, на което България и Варна са съдомакин заедно с Италия, Северна Македония и Израел. А начина, по който си върши работата, когато й се налага да работи с двуметрови мъжаги.

Високата 1.60 м Антония използва преносимо сгъваемо столче, за да скъси разликата с високите си събеседници.

„За пръв път използвах столчето на Олимпийските игри в Рио де Жанейро пред 2016 г. Тогава отразявах баскетбола. Чудехме се как да направим някаква закачка с тези високи момчета и заедно с редактора ми решихме да вземем малко столче. Намерихме едно. Не беше толкова сладко колкото това, но свърши работа“, разказва началото на връзката си със столчетата Ражен.

ПАУЗА И РЕСТАРТ

Дълго след това обаче тя не използва спомагателния атрибут. Сеща се за него миналата година, когато Словения и Полша приемат Световното първенство по волейбол за мъже.

„Когато след първия ден ме заболя ръката да държа микрофона високо се сетих, че мога да използвам столче. Взех едно, но не го ползвах, защото нямаше удобни места, на които да го поставя“, казва Антония.

МУЛТИФУНКЦИОНАЛНОТО СТОЛЧЕ

Столчето влиза в употреба, макар и различна тази зима по време на серия състезания в зимните спортове.

„Състезателите в тези спортове не са толкова високи, но е много удобно, защото не си директно на снега и не ти замръзват краката. Освен това може да се използва и като поставка, на която да си оставяш нещата, за да не ги мокри снегът. Така че столчето е мулти функционално“, обяснява словенската журналистка.

ПЕРФЕКТНОТО СТОЛЧЕ

В момента Антония използва сгъваемо столче, което носи със себе си навсякъде.  

„Имах друго, но беше малко по-голямо, не се сгъваше и с него се пътуваше трудно. Преди Европейските игри в Полша тази година открих това в един магазин в Словения и си го купих. Перфектно е. Оттогава сме неразделни“, казва Ражан.

Сънародничката на Антония - Инес Видич, която е ивент мениджър на Евроволей 2023 за Варна роди идеята столчето да се брандира. А по време на разговора ни с журналистката тя се разви до намиране на спонсор, който да постави логата си на него и то да заживее собствен живот като показва пътуванията си през социалните мрежи.

Ражан не е единствената, която използва столче в работата си с високи хора. Тя е видяла друго момиче да го прави още на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г., но едва 8 години по-късно се възползва от идеята, която вече е неразделна част от работата й.

ВАРНА И БЪЛГАРИЯ

Антония е за пръв път в България, но много харесва Варна, особено при наличието на море. А и любимият й спорт е ветроходство.

„Стигнах до плажа, но само обядвах. Нямах време да поплувам. В началото имаме много работа, но се надявам да успея да направя някой плаж. Тук има много красиви места, на които да плуваш, да бъдеш на пясъка“, казва словенката.

Тя е доволна и от организацията на Евроволей 2023.

„Всичко, от което имам нужда е тук. Всичко е много близо и всичко е наред“, заявява Антония.

МЕЧТАТА ЗА ТИТЛА

След три сребърни медала за Словения от Европейски първенства, сега журналистката се надява отборът им да стигне до златото.

„Имаме много добър отбор. Момчетата са много свестни и съм изключително щастлива да работя с тях. Освен всичко е и забавно и е удоволствие. Но първо се надявам да стигнем до Рим, а там вече всичко е възможно. Там медалът е много близо, но и много далеч. Един лош ден и всичко може да свърши“, казва Ражан.

Тя заяви още, че е била малко разочарована от загубата на България от Испания в първия мач.

„Очаквах 3:0 за вас, а то стана 1:3. Не очаквах, че испанците могат да го направят, но имаха наистина добър ден. А и не са лош отбор. Вие обаче имате много голяма подкрепа от публиката“, завършва Антония и тръгва по задачите си с неизменното столче в ръка.