Непълнолетен, обвинен в убийство в Белоградец, остава в ареста

Крими

05-09-2023, 13:49

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Апелативният съд съобрази повдигнатото обвинение, което в този случай законът наказва с между 5 и 12 години лишаване от свобода.

Апелативен съд – Варна отмени определение на Варненския окръжен съд, с което мярката за неотклонение на непълнолетен, обвинен в убийство, е била изменена от „задържане под стража“ в „под надзор на родителите“. Прокуратурата протестира съдебния акт на първата инстанция.

16-годишното момче е привлечено към наказателна отговорност за убийство, извършено по хулигански подбуди. Припомняме, че престъплението е извършено през нощта на 7 август в центъра на село Белоградец след спречкване между компании.

Представителят на държавното обвинение не намира основание за промяна на изводите на първостепенния съд в рамките на едва около три седмици след първоначалното определяне на мярка за неотклонение. Предвиденото от закона наказание за такова престъпление, извършено от непълнолетен, навършил 16 години, само по себе си завишава опасността от укриване и извършване на престъпление, посочи прокурорът.

Адвокатът на задържания счита тези опасности за хипотетични и непроизтичащи от доказателствата по делото. Защитата оспорва и авторството на деянието по така повдигнатото обвинение. Младежът не е общественоопасен, защото е неосъждан, без криминални регистрации, редовен ученик, от здраво семейство  и случилото се е инцидентна постъпка.

Апелативният съд съобрази повдигнатото обвинение, което в този случай законът наказва с между 5 и 12 години лишаване от свобода. Извод за съпричастността на 16-годишния младеж може да се направи както от неговите обяснения, така и от свидетелствата на очевидци на деянието. Без съмнение обвиняемият няма опасност да се укрие, тъй като има семейство и постоянен адрес, непълнолетен е, посещава училище.

И този съдебен състав отчита, че мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на непълнолетни лица се взима в изключителни случаи. В същото време Апелативният съд съобрази законова промяна, влязла в сила на 1 септември тази година. Промените в Наказателно-процесуалния кодекс изискват след предявяване на постановлението за привличането на непълнолетни лица в качеството на обвиняеми да се изготвя характеристика от Детска педагогическа стая. С нея се установяват личностни особености на дееца, които се представят по делото и служат на органите на досъдебното производство и на съда при вземане на решения за мерки за процесуална принуда. Органите на досъдебното производство са длъжни да спазят това законово изискване и незабавно да разпоредят изготвянето на характеристика, отбеляза въззивната инстанция.

Като изрази несъгласие с Окръжния съд за изменение на задържането под стража на непълнолетния обвиняем, Апелативният съд отмени определението и остави без уважение молбата за промяна на мярката му за неотклонение. Съдебният акт не подлежи на обжалване.