Лятото на 2023 г. е най-горещото в историята

Новините

06-09-2023, 13:46

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Гутериш: Планетата току-що преживя един сезон на кипене.

Лятото на 2023 г. е най-горещото, регистрирано някога, съобщи метеорологичната агенция на ООН, предаде БГНЕС като се позова на АФП.

"Това беше най-горещият август в историята - с голяма разлика - и вторият най-горещ месец в историята след юли 2023 г.", според Световната метеорологична организация на ООН (СМО) и Службата за климатични промени "Коперник" на ЕС.

"Северното полукълбо току-що преживя лято на екстремни явления", заяви генералният секретар на СМО Петери Талас, припомняйки горските пожари и горещите вълни.

"В южното полукълбо площта на морския лед в Антарктида беше буквално извън класациите, а глобалната температура на морската повърхност отново беше с нов рекорд", добави той.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви от своя страна: "Нашата планета току-що преживя един сезон на кипене - най-горещото лято в историята", и предупреди за "климатичния срив".

"Учените отдавна предупреждават какво ще отприщи нашата зависимост от изкопаемите горива", припомни той и призова лидерите да предприемат действия и да намерят решения.

Карло Буонтемпо, директор на Службата за климатични промени "Коперник", заяви, че 2023 г. вече е втората най-топла година в историята, според данните за последните осем месеца от януари насам.

Рекордните нива и тяхното въздействие както върху хората, така и върху планетата, ясно показват "затоплянето на климатичната система", подчерта той.