Осъдиха търговец, продавал дрехи менте

Крими

07-09-2023, 17:28

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На над 165 000 лева възлиза общата стойност на инкриминираните стоки, представляващи регистрирани търговски марки.

Управител на търговско дружество бе признат за виновен по повдигнатото му обвинение за извършено престъпление против интелектуалната собственост, от което са настъпили значителни вредни последици – по чл.172б, ал.2 от НК. С присъда, на подсъдимия беше наложено наказание от една година лишаване от свобода. Съдът отложи изтърпяването на наложеното наказание лишаване от свобода с изпитателен срок от три години.

На 16 юли 2020 г., при извършена проверка в магазин към търговски комплекс в курорт „Златни пясъци“, стопанисван от дружеството на подсъдимия, се установява предлагане за продажба и използване в търговската дейност на различни стоки – тениски, къси панталони, детски спортни комплекти, анцузи, суитчъри и други артикули, носещи знаци на общо 30 световно известни търговски марки, без съгласието на притежателите на изключителните права. Според назначената експертиза знаците, поставени върху намерените в магазина стоки, са сходни със защитените регистрирани търговски марки, което е предпоставка за объркване на потребителите и свързване на знака с оригиналните марки. На над 165 000 лева възлиза общата стойност на инкриминираните стоки, представляващи регистрирани търговски марки в Патентното ни ведомство и по реда на Мадридската спогодба за международна регистрация на марките.

22-годишният подсъдим е с чисто съдебно минало. Той трябва да заплати още направените по делото разноски за над 800 лева. Веществените доказателства – различните стоки, предмет на престъплението, се отнемат в полза на държавата, като след влизане на съдебния акт в законна сила следва да бъдат унищожени. Присъдата на Варненския районен съд  подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок.