НАП - Варна търси 79 души заради променения осигурителен доход

Парите

08-09-2023, 12:31

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От НАП - Варна напомнят, че от началото на август до 31 декември 2023 г., задължителните месечни осигурителните вноски се изчисляват върху 780 лв.

НАП - Варна търси контакт със 79 души, регистрирани като самоосигуряващи се лица /СОЛ/, земеделски производители /ЗП/ и тютюнопроизводители в района, във връзка с промените в осигуряването, в сила от 1 август 2023 г.

Те не са получили автоматични системни съобщения поради липсата на актуални данни за връзка с тях.

Във Варна 73 лица, подали еднократни декларации Образец № 1 с код за вид осигурен 22 и посочили минимален осигурителен доход в размер на 710 лв. месечно, ще бъдат допълнително потърсени от местния офис чрез обаждане и/или писмо с обратна разписка от агенцията, поради липса на деклариран електронен адрес.

От НАП - Варна напомнят, че от началото на август до 31 декември 2023 г., задължителните месечни осигурителните вноски се изчисляват върху 780 лв. като максималният месечен размер на осигурителния доход остава непроменен, т.е. в размер на 3 400 лв.

Налице е възможност месечният осигурителен доход в декларация Образец № 1 на СОЛ, регистрираните ЗП и тютюнопроизводители, които получават доходи от дейности на различни основания, да е по-нисък от минималния, но сборът за месеца не бива да надвишава максималния праг от 3 400 лв. Във Варна 2 души ще получат обаждане и/или писмо с обратна разписка, поради липса на актуални данни за контакт с агенцията и възникнала необходимост от подаване на коригираща декларация за осигуряване.

В морската столица автоматични електронни съобщения, че трябва да представят в НАП коригираща декларация, са получили 78 лица, регистрирани като СОЛ, които са подали декларация Образец № 5 за здравно осигуряване, фонд "Пенсии" и универсален пенсионен фонд за определени от тях периоди след 31 юли 2023 г. и са платили авансово осигурителни вноски върху минимален размер на осигурителния доход, по-нисък от 780 лв. Обект на допълнителни действия за осъществяване на контакт са 4-ма, които ще получат обаждане и/или писмо с обратна разписка поради липса на други актуални данни за връзка с агенцията.

От приходната администрация във Варна апелират към гражданите да проверяват редовно своите имейли, да получават известията за писма с обратна разписка и да отговарят на обаждания по телефона от скрит или неизвестен номер, тъй като телефонната централа на местния офис не се визуализира при позвъняване.

Информация за декларирането и внасянето на осигурителни вноски може да бъде получена от сайта на приходната агенция и на телефона на Информационния център на НАП: 0700 18 700, на цена според тарифите на съответния оператор.