Франция ни изхвърли от Евроволей 2023

Спорт

08-09-2023, 22:32

Снимка:

Novsport.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Биха ни с 3:0, Салпаров и Братоев приключиха с националния.

Националният ни отбор по волейбол за мъже отпадна на 1/8-финалите на ЕвроВолей 2023, на което Варна и България са съдомакин заедно с Италия, Северна Македония и Израел. Момчетата на Пламен Константинов се бориха но Франция ни удари с 3:0 (25:21), (24.5:21), (25:15).

Дворецът на културата и спорта във Варна отново бе изпълнен до краен предел в подкрепа на нашите.

Мачът започна с едноминутно мълчание в памете на жертвтие от наводненията в Югоизточна България. 

Българите започнаха вдърхновено мача и поведохме с 0:2 след блок на Алекс Николов, но след две наши грешки в атака французите обърнаха 3:2. Единичен български блок на Мартин Атанасов и 4:5. Ас на Атанасов, последван от блокада на Цветан Соколов и 6:9. След атака в аут на Алекс Грозданов французите върнаха един брейк - 10:11, а след това изравнига с ас на Антоан Бизар 12:12. След успешна френска блокада след пайп на Николов те поведоха за пръв път в мача - 14:13. Но ние бързо върнахме да брейка за 14:16 и треньорът на гостите Андреа Джани взе прекъсване. При 17:19 Ървин Нгапе, който цяло лято изпитва проблеми с травма влезе да изпълнява сервис и след две последователни блокади срещу Соколов и Франция отново поведе. При 21:20 съдията свири зона на францизуте, но Георги Сеганов направи ас. "Петлите" оспорваха и бе отсъдена спорна топка, която спечелиха. След това Мартин Атанасов бе хванат на блок и 23:20 за Франция, след което изкара следващата ни атака в аут и французите получиха геймбол. Частта завърши при 25:21.

Франция ни дръпна с 4:0 в началото на втория гейм, въпреки героичните ни изяви в защита. Блок срещу Соколов и 7:1. След мощна атака на Николов и бъркана топка на френсия разпределител намалихме до 9:5. Мощен пайп на Атанасов и 10:6. Страхотен сервис на Алекс Николов и тройна българска блокада след това - 18:14. Последва прекъсване за Франция, но след него упражнението се повтори, като Мартин Атанасов направи блок за 18:15. След дълги разглеждания видеочелъндж, спорове между играчите и колебания на съдийката Илария Вагни, тя отсъди за нас при 19:16. Нов видеочалъндж поискан от нас за топка вън от полето, отсъдена добра се оказа, че на косъм съдията е права - 21:17. Ас на Атанасов за 22:19. Блок на Алекс Грозданов - 23:21. За съжаление сили за повече в този гейм нямахме и той приключи при 25:21.

Не успяхме да отговорим на играта на Франция и те поведоха с 10:3 в третия гейм. В край на частта Георги Братоев получи въможност да изиграе последните си минути като част от националния отбор. Както е известно разпределителят обяви, че повече няма да играе за държавния тим. Същото важи и за сърцатото либеро Теодор Салпаров. В крайна сметка Франция затвори гейма и мача на 15.

Братоев и Салпаров се сбогуваха с публиката в емоционални изказвания веднага след края на мача. 

Следващият съперник на Франция е Румъния, която по-рано днес победи Хърватия с 3:2.

Българските "лъвове" достигнаха до тази осминафинална фаза след колебливо представяне в групата си. Въпреки мощната подкрепа на пълните трибуни в Двореца на културата и спорта във Варна, отборът ни инкасира загуби от Испания, Хърватия и Словения, но победи над Финландия и Украйна бяха достатъчни за 4-то място в групата. 

Франция пък има 4 победи и една загуба до момента в турнира. Те преминаха успешно през Турция, Португалия, Израел, и Гърция. Изненадващо допуснаха поражение от Румъния, но това не промени класирането и французите се настаниха комфортно на първата позиция.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

ФРАНЦИЯ: Вартелен Шиненьез, Жан Патри, Антоан Бизар, Никола Льо Гоф, Ясин Лоуати, Тимоте Карлер  

БЪЛГАРИЯ: Николай Колев, Мартин Атанасов, Георги Сеганов, Алекст Грозданов, Цветан Соколов, Александър Николов, Теодор Салпаров (л)