Цветана Манева получи най-високото отличие на Варна (СНИМКИ)

Мисия Варна

09-09-2023, 11:11

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Наградата се дава за значимия ѝ принос към театралния живот на морския град, за дългогодишната ѝ дейност като артистичен директор на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ и за блестящите ѝ роли в киното и театъра.

Кметът на Варна Иван Портних връчи отличието „Почетен гражданин на Варна“ на актрисата Цветана Манева. Наградата се дава за значимия ѝ принос към театралния живот на морския град, за дългогодишната ѝ дейност като артистичен директор на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ и за блестящите ѝ роли в киното и театъра, след решение на Общинския съвет. Официалната церемония се проведе в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“  в присъствието на представители на културната общност в града.

"За мен е истинско удоволствие да връча знанието на Цветана Манева за нейната обич и принос към културния живот на Варна. Нашата Цветана Манева, която прави всяко едно „Варненско лято“ по- пъстро , театрално и цветно", каза по време на церемонията кметът Иван Портних.

"Благодаря на Варна за това отличие. Аз обичам този град, за мен морето е пленително, едно чудо, от което трудно отделям погледа си. Градът ме привлича със своята особена жизненост, винаги ми се е искало да бъда близо до морето", каза Цветана Манева. Тя сподели, че винаги е имала подкрепата на варненската публика и тяхната съпричастност към театралното изкуство. "Благодарна съм за фестивала Варненско лято, който превърнах в кауза на собствения си живот", каза още актрисата. Тя благодари и на екипа, който ръководи и се пожела още успехи и задълбочаване на сътрудничеството на Международния театрален фестивал. На тържеството присъстваше и нейният съпруг Явор Милушев, който сподели, че е свидетел на раждането на каузата, нейното развитие и посвещението на международния театрален фестивал от страна на Цветана Манева. По думите му, тя ще се радва на тази награда, а градът трябва да се гордее с това „пиленце, което е кацнало на неговото рамо“.