Сериозен спад на наемите във Варна

Парите

10-09-2023, 12:40

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Започна тенденцията за проекти "Build-to-rent“, като първите проекти вече се разработват.

Пазарът на наеми изостава от продажбите, измерени със средните наемни нива в София през 2022 г., но демонстрира по-отчетливо поскъпване през първите месеци на 2023 г. Това се посочва в доклад на международната консултантска компания Deloitte за цените на недвижимите имоти на световните пазари – Property Index, Overview of European Residential Markets.

Очакванията за повишаване на лихвите по ипотечните кредити в България може да забавят плановете за покупка на жилище за някои участници на пазара и по този начин поддържат наемните цени. Започна тенденцията за проекти "Build-to-rent“, като първите проекти вече се разработват, пише още в доклада.

Според него, въпреки че търсенето все още изпреварва предлагането на жилища в България, пазарът се охлажда, като броят на сделките намалява през 2022 г. в сравнение с предходната година, особено през втората половина на годината.

Забавянето продължи и тази година, като броят на сделките продължи да намалява през първото тримесечие на 2023, макар и с по-бавни темпове в сравнение със спада през четвъртото тримесечие на миналата година. Броят на сделките е намалял в четирите големи града в страната - София, Варна, Пловдив и Бургас, като Варна отбелязва най-голям спад през първото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на предходната година (-19% спрямо средно за страната от - 9%). Продажните цени се повишиха стабилно през 2022 г., като средните цени на апартаментите в София се повишиха с повече от 25% според основните играчи на пазара. Най-голямо е поскъпването (над 30%) във Варна, пише pariteni.bg.

"В краткосрочен план не се очаква значително понижение на цените, тъй като търсенето все още изпреварва предлагането, а в същото време лихвите по ипотечните кредити все още не са се повишили значително. Пазарните перспективи в средносрочен план до голяма степен зависят от движението на лихвените проценти на местния пазар. Докато инфлацията оказва своето влияние върху покупателната способност и съответно способностите на домакинствата за изплащане на ипотеки, инфлацията също провокира инвестиционен интерес към покупката на недвижими имоти. Това е придружено от много солидна тежест на банковите депозити в общото финансово богатство, което от своя страна стимулира търсенето, особено на фона на инфлацията, тъй като хората ще търсят алтернативи за спестяванията си срещу инфлацията", се посочва в доклада.