В Балчик започва 16-ото издание на арт фестивала "Виа Понтика"

Варна Лайф

11-09-2023, 10:57

Снимка:

Двореца Балчик

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В рамките на фестивала ще се проведе и импровизационнo ателие по актьорско майсторство със студенти от Нов български университет.

С моноспектакъла на Красимир Ранков „Старецът и морето” тази вечер в Балчик ще бъде дадено началото на шестнадесетото издание на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика”. Първото фестивално събитие на 11 септември ще започне в 18.00 ч. в залата на читалище „Паисий Хилендарски”. Проектът на Драматичен театър – Пловдив, е очакван с особена емоция в Балчик, защото философските послания на тази класическа творба на Хемингуей ще бъдат пресъздадени от един обичан актьор, роден на брега на морето, с впечатляващ сценичен живот – Красимир Ранков. Творческият екип на спектакъла обединява Александър Секулов – сценична адаптация, Веселин Ранков – режисура, Мариета Голомехова – сценография и костюми, Мира Искърова – музика, Красимир Ранков – постановка.

Две са събитията, предвидени за 12 септември. В 17.00 ч. в Художествената галерия ще бъде открита традиционната изложба живопис. През тази година сред авторите са студенти от Националната художествена академия в София и от Националния университет по изкуствата в Букурещ. В 18.00 ч. в читалище „Паисий Хилендарски” ще започне представлението на артистите от Държавен куклен театър – Варна, „Пипи Дългото чорапче”.

В театралния афиш на младежкия форум се вписват и спектаклите „Лъжци по неволя” на Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора, със специалното участие на Николай Урумов и „Вълшебното магазинче” на Държавен куклен театър – Добрич.

И през тази есен в продължение на седем дни Балчик ще приюти „Виа Понтика” –  уникалният фестивал, който през годините се утвърди като форум на тържеството на младостта, на таланта, на творческия диалог. Изложби, концерти, театрални спектакли ще срещат артистите със стотици жители и гости на древния Балчик и не само ще дадат възможност за докосване до уникални творчески проекти, но и ще осмислят безспорната потребност за общуване, за споделеност, за съпричастие...

В рамките на фестивала ще се проведе и импровизационнo ателие по актьорско майсторство със студенти от Нов български университет „Аз и огледалото”, ръководено от Николай Младенов. По традиция студентският форум ще бъде рамкиран с изложби на възпитаници на Националната художествена академия – София, и Националния университет по изкуствата – Букурещ.

Със специално присъствие сред фестивалните прояви се откроява изложбата с интериорни проекти на студенти от Националния университет по изкуствата – Букурещ, специалност „Дизайн“, озаглавена „Вила „ЩОРК” от Балчик”.

Любителите на класическата музика ще имат възможност да присъстват на уникалните концерти на Виена Дуо и Дуо ”Колаж”.

За пореден път във форума се акцентира и на киноизкуството. В три фестивални вечери в Учебния център по изкуствата в ДКИ КЦ „Двореца” са предвидени прожекции на филми, номинирани и отличени с международната награда за студентско късометражно кино CILECT PRIZE 2023.

Шестнадесетото издание на младежкия форум ще бъде закрито на 17 септември с фолклорен спектакъл на ПФА „Добруджа”.

Международният фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика” се реализира с изключителната финансова подкрепа на Община Балчик.

Организационният екип, воден от Красимир Ранков – председател на Сдружение “Виа Понтика - 2010”, осъществява изданията на форума със съдействието на Държавен културен институт Културен център „Двореца” – Балчик, Туристически културно–информационен център „Мелницата”, Университетски ботанически градини – СУ „Св. Климент Охридски”, Плажен бар „Делано”, ПИРИН – изворна вода, Световна асоциация на филмовите и телевизионните училища – CILECТ, Национална художествена академия – София, Национален университет по изкуствата – Букурещ, Нов български университет.