Питър Талер пристига във Варна за PICTOPLASMA x Bulgaria

Варна Лайф

13-09-2023, 11:40

Снимка:

PICTOPLASMA x Bulgaria

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От Берлин през Варна към Ню Йорк - основателят на най-големия фестивал за дизайн на герои в света PICTOPLASMA открива първото издание в България.

Питър Талер, основателят на първата и най-голяма платформа за съвременен дизайн на герои и персонажи в света PICTOPLASMA, идва във Варна на 23 и 24 септември, за да открие първото издание на форума у нас.

Питър е аниматор по образование, но работата в индустрията тогава не му носи необходимото удовлетворение. Провокиран от новата дигитална култура, която се заражда с бума на интернета и вдъхновен от иконките, сътворени от пиксели и вектори, през 1999 г. той стартира PICTOPLASMA като изследване на възможности в търсене един нов артистичен стил – днес наложен като character design. Техническият термин е зает от филмовата анимация и гейминг индустрията, където се използва, за да дефинира цялостното изграждане на персонажи – физически параметри, характер, поведение, естетика. По-късно към екипа се включва и Ларс Денике и двамата превръщат PICTOPLASMA от уеб колекция в мащабно събитие с конференция, фестивал, академия, чието първо издание се случва през 2004 г. От тогава до днес PICTOPLASMA се налага като най-голямата и единствената физическа платформа в света, посветена на съвременното изкуство и дизайна на персонажи.

“През далечната 1999 г. Pictoplasma.com се появи онлайн с 56k модем като първата платформа за ново поколение графично редуциран и абстрактен дизайн на персонажи. За нас героите бяха - и са - уникални, те са ключовият графичен език за глобална комуникация, говорят емоционално, заобикалят езиковите и културни бариери и са доминиращи във всички визуални жанрове и медии - от илюстрация до анимация, от игри до интерактивен дизайн, от роботика до мода, от градско до графично изкуство”, споделя Питър.

PICTOPLASMA има зад гърба си повече от 30 фестивала и конференции, като през 2024 г. предстои 20-то юбилейно издание в Берлин и 10-то в Ню Йорк. Освен това, те провеждат и пътуващи фестивали със спирка във Франция, Испания, Мексико, Шотландия и др., имат Академия за дизайн на персонажи, правят изследвания в областта на антропоморфния дизайн и организират множество музейни изложби.

За тези повече от 30 години, през сцената на PICTOPLASMA са минали повече от 450 артисти от цял свят, повече от 10 000 произведения са намерили място в изложбите им и повече от 350 артиста са получили обучение в Академията.

2023 г. записва и нова инициатива в портфолиото на PICTOPLASMA - независими събития, които се осъществяват с подкрепата на международното издание без ограничение на локацията. Първото такова събитие е PICTOPLASMA x Bulgaria. Специално за българската публика, Питър каза: “Това е нашият опит да оставим духа на PICTOPLASMA да обиколи земното кълбо, без огромен отпечатък върху околната среда.

PICTOPLASMA x Bulgaria има за цел да събере на едно място всички български творци с интерес към изкуството на създаване на герои, да им даде платформа за обмяна на идеи и за изява на собственото им творчество. Надяваме се да обединим творческите си усилия и да тласнем напред интердисциплинарната дискусия в съвременното изкуство.” PICTOPLASMA x Bulgaria ще се проведе на 23 и 24 септември във Варна, като прогрмата включва работилници, лекции, прожекции и изложба.

PICTOPLASMA x Bulgaria 2023 се осъществява с подкрепата на Община Варна и Национален фонд „Култура“ по програма „Мобилност и развитие".