Арт галерия Ларго представя „Брегове“ изложба – живопис на Стефан Кулев

Варна Лайф

14-09-2023, 16:24

Снимка:

галерия Ларго

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Откриването е днес от 18:30 часа в салона на Арт Галерия Ларго, ул. „Хан Крум“ 8.

От 14 септември 2023 година Арт Галерия Ларго ще представи за втори път със самостоятелна изложба варненския художник Стефан Кулев. Експозицията се нарича „Брегове“ и в нея са включени 33 картини, рисувани специално за новата му изява в родния му град. Откриването е днес от 18:30 часа в салона на Арт Галерия Ларго, ул. „Хан Крум“ 8.

След миналогодишната му изложба в Ларго, наречена „Морето съвсем близо“, настоящата Стефан посвещава на бреговете. Разбира се, най-вече на морските брегове. В картините му брегът е бял или жълто пясъчен, спокоен или стръмен, пропит от трепкаща утринна светлина или потънал в млечно-бяла призрачна мъгла, огнено жълт от искрящия златистия пясък под лъчите на палещото лятното слънце или медитативно тих и спокоен, излъчващ най-тихите и нежни багри на зеленото. Така изглеждат Бреговете на Стефан Кулев в цвят. Творбите му, създадени в най-добрите традиции на абстрактната живопис, дават израз на силната му връзка с природата, с морето и неговите брегове, които оказват вдъхновяващо и облагородяващо влияние върху неговия вътрешния свят. Техниките, които Стефан използва, за да създаде богати и сложни тонални ефекти в своите картини, вероятно допринасят за усещането за дълбочина и интензивност, което присъства в творбите му. Но какво ни казват тези брегове, за какво ни разказват тези картини? Какво търси художникът, задълбал толкова надълбоко в една тема, че да посвети цяла изложба и всичките картини в нея само на това?

Може би ще намерим отговора, разглеждайки творбите. В тези 33 платна почти отсъства любимото море, на което варненецът обикновено посвещава своето внимание и вдъхновение. Според думите на Стефан той е искал да обърне поглед в друга посока, да погледне брега откъм морето, да потърси друга перспектива в изобразяването на любимата си морска тема. Бреговете в картините на Кулев са като отправни точки за търсене, за пътуване. Те символизират неистовия стремеж на човешкия дух да полети, нуждата на всеки да се откъсне от оковите на ежедневието, да прекрачи в друг свят. Но брегът е символ и на завръщането, той е нашата връзка с миналото, брегът е емоционалната котва, защото брегът е мястото, където някой ни очаква.

Темата в настоящата изложба, за бреговете във и извън нас, е интересна и символна. Бреговете в картините на Стефан Кулев могат да бъдат израз на освобождение, ако ги погледнем като отправни точки за пътуване отвъд тях и търсене на нови посоки и светове. Ако погледнем тези брегове откъм морската шир обаче, те ни напомнят за човешката нужда от място за завръщане, за търсенето на уют и обич, за пристан, бряг, който винаги свързваме в буквалния или преносния смисъл с дома и със завръщането към корените. Този дуален аспект на темата за бреговете може да вдъхнови размисли върху смисъла на живота и пътя ни през него, който рано или късно ни води към родния бряг.

Втората изложба на Стефан Кулев в галерия Ларго е чудесна възможност за публиката да се потопи в неговия свят и да сподели неговата страст към морето и нашите родни бреговете. Неговото изкуство е изключително вдъхновяващо с интерпретациите си на връзката между природата и човека, на символиката на морето като метафора за живота сам по себе си и на бреговете, които винаги търсим и винаги ни очакват там, някъде по нашия път.