Атакуват ни два щама на грипния вирус

Животът

15-09-2023, 17:34

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ваксини у нас ще има след 15 септември.

„Виктория“(H1N1) и „Дарвин“ (H3N2) са щамовете, които най-вероятно ще ни разболяват тази зима. Това обясни пред „Телеграф“ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той обясни, че те са включени и в противогрипната ваксина за сезона.

„Все още се опитваме да се ориентираме, но засега няма нещо притеснително. Имам предвид по-ранна вълна по света или да се очаква по-тежко протичане.

Тази година осигуряваме и повече ваксини за възрастните хора над 65 години - над 380 000 бройки, като отделно ще има и за свободния пазар“, уточни Кунчев.

По думите му първите доставки се очакват у нас след 15 септември и на практика от октомври кампанията по имунизация може да започне.

Общопрактикуващите лекари вече са подали заявките си.

„Това не е никак за пренебрегване. Причината е, че сезонът дойде. Затова преди изтъкнахме, че ковид ще се превърне в респираторен вирус като грипа. Точно това имахме предвид. Само за месец броят на болните се повиши от 3,1% на 10,6% като заболеваемост, което е близо три пъти“, каза главният държавен здравен инспектор.

Той обаче обясни, че това не е толкова фатално, ако клиничното протичане на болестта протича както досега. По думите му малък процент от заразените имат нужда от хоспитализация, а още по-малък брой постъпват в интензивни отделения.

„По-скоро опасността е за възрастните хора и хронично болните. Затова е препоръчително те да се имунизират“, заяви Кунчев.

До края на месеца страната ни трябва да получи и обновените ваксини срещу ковид, които са насочени срещу новите варианти.

„Най-новият вариант все още не е изолиран у нас. Става дума за разновидности на омикрон - предават се лесно и само за седмица може двама-трима души от семейство да го преболедуват.

Протича с температура, отпадналост, но рядко се стига до усложнения както в миналото“, каза още доц. Кунчев.