5 лв. за килограм цаца – 50 лв. за калкан във Варна

Животът

16-09-2023, 09:35

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Разнообразието на Рибната борса в морската столица е голямо и превъзхожда многократно предложенията на големите търговски вериги.

Лятото може и да си отива, но за жителите на Варна рибата е целогодишна храна, предпочитана на трапезата и приготвяна под най-различна форма. Печена, пържена, на скара или на супа, всяка рецепта си има тънкости, които основно се крият в самия вид риба. Разнообразието на Рибната борса в морската столица е голямо и превъзхожда многократно предложенията на големите търговски вериги: като качество – със сигурност, все пак е прясна, а в повечето случаи и по цена.

Екипът на „Варна Новини“ установи например, че в един от хипермаркетите в града може да намерите промоционална оферта за черноморски сафрид за 8,49 лв./кг, в друг магазин – замразен ще ви струва 4,99 лв. за килограм, каквато е цената и на треската. На рибното тържище обаче пресният сафрид, жив при това, се предлага за 12 – 18 лв./кг, а по-дребните рибки – за 7 лв. Опаковка замразена скумрия от промоционалните брошури за седмицата пък е обявена на 4,49 лв., докато прясна на пазара ще ви струва 8лв. за един килограм.

Скаридите на промоция по щандовете на търговските вериги вървят по 20,49 лв./кг, опаковка от 400 гр може да намерите за 10,99 лв., докато на пазара, пресни, се предлагат за 20 лв. на килограм. По-скъпички, както обикновено, са кралските скариди – 25 лв./кг. В седмичната промоционална брошура на един от хипермаркетите срещаме и бейби калмари за 18,99 лв./кг, докато на Рибната борса цели, големи, хубави и изчистени може да закупите за 17 лв. Каква риба има още на рибния пазар и на каква цена:

Пресен толстолоб – 5 лв./кг, котлет – 10 лв./кг

Жив сом – 16 лв./кг

Жив шаран – 11 лв./кг

Паламуд – 12 лв./кг

Прясна заргана – 15 лв./кг

Пресни лангусти – 15 лв./кг

Цаца – 5 лв./кг

Хек – 9 лв./кг

Пресен калкан 45-50 лв./кг

Миди от Каварна – 4 лв./кг, ядки от миди – 2 лв./100 гр

Ядки от рапани – 3,50 лв./100 гр