Шабла празнува днес плодородието

Животът

16-09-2023, 13:06

Снимка:

Община Шабла

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ути Бъчваров отличава най-добрите производители и кулинари на празника.

Традиционният Празник на плодородието ще се проведе в Шабла днес, 16 септември. Начцалото ще бъде дадено в 15:00 часа в Градския парк.

Празникът на плодородието се организира за поредна година и цели приемственост в положената традиция да показваме даровете на природата и грижовността на стопаните. Основание за това ни дава Решение на Общинския съвет № 505 от 29.04.2014 г., което определи датата 14 септември за ежегоден празник на община Шабла. Този ден е свързан и с народните поверия, отбелязва се като „Кръстовден“ и бележи началото на есенния сезон, сеитбата и гроздобера. Ежегодно празникът се организира в първия неработен ден след „Кръстовден“.
По утвърдената традиция и тази година ще дадем възможност на всички местни и гостуващи ни производители да подредят свои щандове, а на самодейните колективи да участват в културната програма.

Събитието е с конкурсен характер и наградите ще бъдат поделени в няколко категории: най-едри зеленчуци (лук, морков, тиква, диня, грозде, картоф, домат, капия и др.); най-добре аранжиран щанд; най-богат щанд; най-вкусни местни и национални ястия; най-характерен обреден хляб.

Специално жури, под председателството на Ути Бъчваров, ще отличи победителите, а община Шабла ще връчи парични награди и грамоти.

В края на празника всички ще могат да опитат от вкусно приготвените ястия от Ути.

Покани за участие са отправени до всички кметства, читалища, производители, земеделски кооперации, пчелари, животновъди, рибари, както и общините на област Добрич и близките региони.

Празникът ще приключи с концерт на Гуна Иванова и внучките й Ива и Велислава Костадинови.