Отбелязваме Европейската седмица на мобилността във Варна

Животът

16-09-2023, 13:50

Снимка:

РИОСВ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Тази година темата „Пестене на енергия“.

РИОСВ – Варна за поредна година се включва в ежегодно провежданата кампания на Европейската комисия „Европейска седмица на мобилността“ (ЕСМ) от 16 до 22 септември.

Кампанията се стреми да насърчи участието на общините, училищата, неправителствените и бизнес организации, както и да увлече хората в инициативи за постигане на устойчива градска мобилност, които водят до намаляване на замърсяването на въздуха, шумовото замърсяване, задръстванията, пътно-транспортните произшествия и здравословните проблеми.

Темата на кампанията тази година  е „Пестене на енергия“. Тя отразява целта на инициативата да се насочи вниманието на обществото към този особено важен проблем – намаляване на потреблението на енергия за градска мобилност:

- насърчаване на устойчивата мобилност;

- стимулиране на активния транспорт;

- създаване на приятни за живеене градове.

Общественият транспорт има огромен потенциал да помогне да се намали потреблението на енергия. Количеството енергия, която човек изразходва за изминаване на един километър с обществен транспорт, е много по-малко, отколкото при използване на личен автомобил.

Ежегодно организираните събития по повод Европейската седмица на мобилността имат широк отзвук сред обществото и спомагат за популяризиране на множеството ползи за околната среда и здравето на хората от воденето на активен начин на живот, придвижвайки се пеша, с велосипед или обществен транспорт.