По-ниски тарифи за рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“.

Мисия Варна

18-09-2023, 18:34

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Съветниците решиха таксата за местни плавателни съдове до 12 метра да е 200 лева за година, от 12 до 18 метра – 350 лева, и над 18 метра – 500 лева.

По-ниски тарифи ще плащат вече варненските собственици на кораби и лодки, акостиращи на пристанища „Варна“ и „Карантината“. Това става възможно с промяна в общинската Наредба за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги, която беше одобрена на днешното заседание на местния парламент.

Въвежда се годишна тарифа за корабно място за риболовен кораб или лодка за местни лица, при валидно разрешително за стопански риболов от собственика, който трябва да е регистриран по постоянен адрес на територията на община Варна.

Съветниците решиха таксата за местни плавателни съдове до 12 метра да е 200 лева за година, от 12 до 18 метра – 350 лева, и над 18 метра – 500 лева. В момента тарифата за плавателни съдове от 12 до 18 метра е 1 930 лева за година. Промените са направени по искане на местните риболовни организации, за да се подпомогнат и стимулират местните рибари.

И още – бяха одобрени финансови помощи за хора, които се нуждаят от лечение, както и  за семейства с репродуктивни проблеми.

Одобрено бе и предложението за създаване на нова социална услуга Приют и разкриване на Комплекс за социални услуги за бездомни хора и семейства. Той ще се намира на ул. "Петко Стойнов", където е сегашният временен приют за бездомни. 

До момента стана ясно, че за ремонт на две улици във Варна тече процедура по сключване на договор с фирма изпълнител и скоро ще започне ремонт – това са улиците "Младежка" и "Мир", по които ще се извърши частичен ремонт.