Съвременна хормонална контрацепция ще бъде представена в МУ - Варна

Животът

19-09-2023, 10:15

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Тенденцията е за нарастване на непланираните бременности, респективно и на абортите, и тези данни са особено актуални за България.

Образователна кампания за повишаване на информираността на студентите на Медицинския университет във Варна за контрацептивните методи, ще се проведе на 20 септември. Тя е организирана от Катедрата по акушерство и гинекология към МУ – Варна, съобщиха от там. Инициативата е във връзка със Световния ден на контрацепцията 26 септември.

Лектор ще бъде ръководителят на Катедрата по акушерство и гинекология към МУ-Варна проф. д-р Емил Ковачев, д.м.н. Темата на образователната лекция е "Съвременна хормонална контрацепция“.

През 1960 г. видният химик с български произход по бащина линия проф. Карл Джераси създава първата таблетка "антибебе“ – контрацептивен препарат, който позволи на жените да поемат контрола върху своята репродукция и свободата да планират живота си.

26 септември е обявен за Световен ден на контрацепцията по инициатива на организации, занимаващи се с репродуктивно здраве. Отбелязването на Деня на контрацепцията стартира от 2007 година и е част от дългосрочна кампания, насочена към всички жени и мъже в репродуктивна възраст, като идеята е да се понижи нивото на непланирани бременности и аборти по желание.  Целта на кампанията е да насърчи младите хора да говорят за възможностите за предпазване от нежелана бременност и полово-преносими инфекции. За периода 2010-2014 г., 44% от настъпилите бременности в световен мащаб, се оказват непредвидени и нежелани. Това означава, че приблизително 62 на всеки 1000 жени, на възраст между 15 и 44 години, са забременели без да планират и желаят това.

За съжаление, въпреки добре познатите контрацептивни средства, тенденцията е за нарастване на непланираните бременности, респективно и на абортите, и тези данни за особено актуални за България.