Адмирал Ефтимов: Военнослужещите ни се справиха професионално при неутрализирането на боеприпаса в с. Тюленово

Новините

21-09-2023, 09:27

Снимка:

кадър NOVA

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От началото на годината специализираните формирования от Българската армия са обезвредили над 40 открити невзривени боеприпаса от различен тип на територията на страната.

„Когато се активират такива екипи, има процедури и съответна подготовка. В дадената ситуация снимките, които видяхте и вие, не даваха възможност да се прецени какъв точно екип трябва да отиде на място“, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, по време на тържественото честване на 100-годишнината на МБАЛ-Сливен към ВМА и в откриването на реновираната сграда на инфекциозното отделение.

Той беше категоричен, че военнослужещите са действали спрямо нормативните изисквания, даже са ги съкратили, за да бъдат на терен в удачно време. Началникът на отбраната поясни, че комплексните условия, при които са работели военнослужещите в конкретния случай, са наложили неизползването на стандартните протоколи и защитни средства за неутрализиране на невзривени боеприпаси.

Адмирал Ефтимов посочи, че ситуацията в с. Тюленово се анализира. „Преценяваме в тази обстановка колко са адекватни процедурите и времената за реакция, но за да се намалят те, трябва да се увеличат хората и оборудването. Това е свързано с инвестиции и ние ще ги направим“, подчерта началникът на отбраната. Той допълни, че от началото на годината специализираните формирования от Българската армия са обезвредили над 40 открити невзривени боеприпаса от различен тип на територията на страната.