Активист на ПП остава в ареста за отглеждане и разпространение на марихуана

Крими

21-09-2023, 15:14

Снимка:

ОД на МВР - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

При извършеното претърсване на 18-и септември в имота били открити 923 броя растения в саксии от рода на конопа, техника, необходима за отглеждането им, както и над 2 кг. – 2109,61 грама марихуана.

Окръжен съд – Варна определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 33-годишния Пламен Пенев, един от активистите на „Промяната“ в региона. Той е привлечен като обвиняем за отглеждане на растения от рода на конопа и за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества, съобщиха от съда.

Според Наказателния кодекс, „тежко престъпление“ е това, за което е предвидено наказание лишаване от свобода повече от пет години. От двете престъпления, в които е обвинен Пламен Пенев („Промяната“ се опита да се откаже от него във вчерашния ден) в тази категория попада разпространението на наркотици. То е наказуемо със затвор от 2 до 8 години и с глоба от 5 хиляди до 20 хиляди лева. За засаждането и отглеждането на растения, забранени от закона, санкцията е от 2 до 5 години „лишаване от свобода“ и до десет хиляди лева глоба.

„Заявяваме, че веднага след като информацията за това ни стана известна, той (Пламен Пенев – бел.ред.) е отстранен и с временно прекратено членство“, пише във „Фейсбук“-страницата си местната структура на партията.

Според обвинението, 33-годишният Пламен Пенев сключил предварителен договор за покупка на недвижим имот в село Млада гвардия, община Ветрино. След плащането на началната сума от 50 хиляди лева по банков път, той влязъл във владеене на бившата птицеферма и съоръженията към нея. Доказателство за това е приемо-предавателен протокол от 03.05.2023 г., с който му е била предадена собствеността. Останалата сума от сделката до 300 хиляди лева трябвало да издължи разсрочено. Според разследващите, той веднага започнал да инвестира в оборудване на помещенията за отглеждане на марихуана. При извършеното претърсване на 18-и септември в имота били открити 923 броя растения в саксии от рода на конопа, техника, необходима за отглеждането им, както и над 2 кг. – 2109,61 грама марихуана.

Защитата на Пламен Пенев поиска по-лека мярка за неотклонение – парична гаранция или „домашен арест“. Доводите – съдействал на разследващите като ги завел до имота и им осигурил достъп. Освен това имал постоянен адрес, малолетно дете и жена, за които се грижел, поради което не би имал мотив да се укрие.

Държавното обвинение бе на противоположното мнение. Мъжът имал склонност да укрива улики – докато пътувал за село Млада гвардия бил спрян за проверка от полицейски служители и изхвърлил от автомобила мобилния си телефон. Освен това можел да повлияе на свидетелските показания, както и да извърши престъпление, за да си върне сумите, които е загубил, заради разкриване на престъпленията.

След като изслуша страните и разгледа събраните материали по делото, съдът прецени, че са налице всички изискуеми предпоставки за определяне на най-тежката мярка за неотклонение. От доказателствата може да се направи обосновано предположение, че Пламен П. е съпричастен към повдигнатите му обвинения. Това са фотоалбуми, обяснения на обвиняемия, протоколи за претърсване и изземване. Едното деяние е тежко умишлено престъпление, за които се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 8 години. За съда не е маловажен и фактът, че престъпната дейност е била добре планирана и организирана, което показва престъпната нагласа на обвиняемия. Според съда, наличието на постоянен адрес и малолетно дете не са достатъчен довод, който да обори наличието на реална опасност Пламен да извърши престъпление като повлияе на показанията на свидетелите и на разследването. Реален е и риска да се укрие от наказателното преследване, предвид размера на наказанието.

Поради изложените съображения, Варненският окръжен съд определи като най- подходяща мярка за неотклонение -„задържане под стража“ спрямо Пламен Пенев.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна.