Варна може стане координационен център на НАТО за Черно море

Новините

21-09-2023, 17:52

Снимка:

ВМС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Черно море стана арена на силно напрежение след военната агресия на Русия срещу Украйна. Ситуацията се изостри в последните седмици заради износа на украинско зърно.

Може в съвсем обозримо бъдеще Варна да стане координационен център на НАТО за Черно море, каза началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов.

„Темата за военноморския координационен елемент не е от скоро. Тя е още от 2016 година. Тогава, след среща на върха на НАТО във Варшава, бяха приети инициативите по засилено предно присъствие и по адаптирано предно присъствие, засилено в Полша и Балтийските държави, и адаптирано за Черноморския регион, България и Румъния. Тогава ние предложихме Варна да домакинства военноморския координационен елемент на НАТО, за да може ние, като страни членки на НАТО – България, Румъния и Турция да координираме съвместните си усилия и да допринасяме за нуждите на Алианса. Ние работим България да има роля в тази дейност“, обясни пред БНР адм. Ефтимов.

„Ние инвестирахме  и обучихме личния състав. Центърът действа в националното си качество. Предприехме действия да бъде припознат регионално, след което и на съюзно ниво. Работи се на военно и на политическо ниво тази цел да бъде изпълнена. Това допринася за ситуациoнната осведоменост и за координиране, ако се наложи, на усилията на съюзниците в Черно море“, допълни адмирал Ефтимов.

Черно море стана арена на силно напрежение след военната агресия на Русия срещу Украйна. Ситуацията се изостри в последните седмици заради износа на украинско зърно.

„Стремял съм се винаги да поддържаме баланс и нищо, от това, което е предоставено за Украйна, да не засяга възможностите на нашите формирoвания“, посочи адмирал Емил Ефтимов.

„От тази война, която е близо до нашите граници, произтичат рискове и заплахи. Работим и гледаме винаги да поставяме фокуса върху развитието на нашите въоръжени сили. Надявам се проектите за модернизация да вървят и това да бъде най-резонният отговор на държавата“, добави той.