„Независимост“ – площадът с многото имена във Варна

Животът

22-09-2023, 12:20

Снимка:

Брат-BG

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Формата му е многоъгълна, като негови граници са улиците „Фредерик Шопен“, „Преслав“ и Окръжният съд.

Площад „Независимост“ е сред задължителните спирки на всеки турист, решил да посети Варна. Изящна архитектура, културен живот, концерти, разходки, красиви шадравани привличат гостите и жителите на града. Площадът е бил средище още преди Освобождението, запазвайки своята ключова функция и до днес. По онова време той се е наричал „Мусалла“ заради мюсюлманското гробище, което е имало в близост, разказва Брат-BG.

Преди 1878 г. на площада е имало училище, чешма и варненски конак, като единствено сградата на конака се е запазила и сега се ползва като Държавен архив. Веднага след Освобождението „Мусалла“ се преименува на „Преслав“ заради близостта с едноименната улица.

След обявяването на Независимостта през 1908 г. „Преслав“ се кръщава на важното историческо събитие. Варна разбира, че лелеяната мечта за отхвърляне на политическата и финансова зависимост от Османската империя е вече факт в 13:00 часа на 22 септември 1908 г. Радост, приповдигнато настроение, щастливи възгласи са изпълвали площада, негласно определяйки новото му име. С това обаче промените в наименуването му не приключват.

През 40-те години на миналия век, в унисон с новия режим, площадът е прекръстен на „9-и септември“ и остава с това име до 1991 г. Тогава отново е преименуван на „Независимост“.

Формата на площада е многоъгълна, като негови граници са улиците „Фредерик Шопен“, „Преслав“ и Окръжният съд. Още от началото на XX в. там се построяват красиви сгради от именити архитекти като Никола Лазаров, който е проектантът на театъра, и Дабко Дабков.

Днес културният център на площада е Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ или както варненци го наричат – „Операта“. Целогодишно там се провеждат концерти, спектакли и различни постановки.

За децата любимо място са шадраваните, които през лятото ги привличат с пръските вода, а около коледните празници стават сцена за дядо Коледа, Снежанка и други триизмерни украси. Традиционно там се провежда и празничният новогодишен концерт.

Наред с хората другият, най-чест посетител на площада са чайките. Те непрекъснато обикалят в търсене на храна и често крадат закуски, сандвичи, пици и други вкусотии директно от ръцете на минувачите. Така че, докато се разхождате по „Независимост“, по-добре да не похапвате, иначе може не по свое желание да споделите обяда си с някое пернато.