Хеликоптерът, паднал край Гърмен е варненски

Крими

22-09-2023, 17:13

Снимка:

БГНЕС архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На Джулай морнинг машина на фирма „Авио отряд Варна“ прелетя опасно ниско над плаж "Градина" и изхвърляли хартии с лика на Тодор Живков.

Хеликоптерът, който изчезна днес край Гърмен и този, който през месец юли прелетя ниско над плаж "Градина", са собственост на една и съща фирма. Тя е "Авио отряд Варна", съобщава "24 часа".

Тогава на Джулай морнинг хеликоптерът прелетя опасно ниско над плаж "Градина", където много хора се бяха събрали да посрещнат изгрева. От него изхвърляли хартии с лика на Тодор Живков, а хора висели от вратите на хеликоптера. Свидетели разказват, че хеликоптерът е кръжал близо 15 минути над залива. Преминал не само изключително ниско над хората, но и над лодка.

Загиналият през март месец пилот Георги Влайков край Лесново пък е бил управител на учебен център "Авио отряд Варна".  Влайков загина, докато изпълняваше акробатичен полет над летището. Самолетът му попаднал в плосък свредел, от който нямало измъкване.

Сигнал за изчезването на селскостопанския хеликоптер тази сутрин е бил подаден от колега на пилота. Машината е била в района на Гърмен от 19 септември и е пръскала горски масиви срещу борова процесионка. Днес сутринта е трябвало да се прибира, защото е свършила работата, за която е наета от Югозападното държавно предприятие. Излетял е около 7,40 ч., но след около час връзката с пилота била изгубена.

Докато е пръскал в района, вечер хеликоптерът се е прибирал на стадиона в Гърмен, служители на Горското са имали ангажимент да го охраняват нощем, а пилотът Г. Г. и негов наземен колега са нощували в база на горското.

Маршрутът на изчезналия хеликоптер минава по диагонал на целите Родопи. Територията е слабо населена и голяма част от нея е с гъста гора.

След като в ранния следобед днес машината не е кацнала в Цалапица, е подаден сигнал за изчезнал хеликоптер по трасето. Според протокола, когато в продължение на 4 часа не се установи връзка с пилот, машината се смята за паднала на земята.

От Министерство на отбраната информираха, че в 14.01 часа от авиобаза Крумово е излетял екипаж военнослужещи с вертолет „Кугар“, чиято мисия е търсене и спасяване, пише БГНЕС.

Тази сутрин в района е имало още един хеликоптер - на Гранична полиция, който е изпълнил летателния си план.