Божидар Манов представя днес „Хора с прякори“ на „Златна роза“

Варна Лайф

23-09-2023, 11:04

Снимка:

фестивал "Златна роза"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Срещата ще бъде от 17 ч. днес във ФКЦ - Варна, пресфоайе.

Днес жителите и гостите на Варна могат да присъстват на представянето на сборника „Хора с прякори. Тъжни разкази“, дело на проф. Божидар Манов. То ще се състои в рамките на 41-вото издание на фестивала на българския филм „Златна роза“ във Фестивалния и конгресен център.

А защо тъжни разкази? „Защото такива се появяваха в паметта ми и въображението само ги дописваше. А пък и някъде бях прочел: „Никой не е роден за щастие, всички сме родени за живота“, казва проф. Манов.

„Разказите, назовани „тъжни“, ме принудиха да ги прочета на един дъх и ме разтърсиха. Те са искрена изповед за добродетелта и мерзостта на човека, за падението и величието му, за безкрайността на човека! Порази ме тяхната автентичност, сякаш са преживени не само от автора, но и от мен. Животът в тях е хем реален, хем преплетен с тихи морални послания, той повлича и подчинява читателя. „Хора с прякори“ е запомнящо се постижение в днешната ни белетристика.“

акад. Владимир Зарев

„Странно, тези тъжни разкази нe ни изпълват с песимизъм и отчаяние, защото авторското състрадание ни извисява над безнадеждността. Делничното битие на хората тече с техните наивни и просторечни думи. Героите са със сложни характери, но не намират спасение от своята трудна и дори самоубийствена участ. А ние, читателите, сякаш за пореден път в българската литература чуваме съчувствените думи на класика: „Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!“.

проф. Михаил Неделчев

Божидар Манов е роден през 1947 г. Той е кинокритик със стотици публикации в печатни и електронни медии; професор, доктор на науките (изкуствознание), почетен гражданин на София. Бил е вицепрезидент на ФИПРЕССИ (Международна федерация на филмовите критици). Автор е на девет книги за кино (теория и критика) и преводач на шест романа. „Хора с прякори“ е втората му белетристична книга. 

За сборника „Хора с прякори. Тъжни разкази” проф. Божидар Манов беше отличен в категория „Литература” на годишните награди за ярки постижения в областта на културата на Столична община.

„Защото това е книга за хора, които са болни от емпатия... Божидар Манов пише като писател, но сe държи като репортер. Той пише репортажи за тези хора с прякори, но в крайна сметка това са истории за самите нас и нашия живот“ отбеляза проф. Георги Каприев. 

Очакваме Ви на 24 септември, неделя, в 17:00 ч. във ФКЦ - Варна, пресфоайе, за една вълнуваща среща с белетристичния талант на проф. Манов.