Днес и утре ни връхлита силна магнитна буря

Животът

23-09-2023, 12:28

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Астрономи наблюдаваха силно слънчево изригване от клас М8.

Астрономите съобщават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети днес и утре. Според данните от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), тя ще е от клас G2-G3. Възможни са слаби смущения в комуникационните мрежи и дори прекъсване на Интернета на места в Европа и Азия.

Нека да припомним, че магнитните  бури са разделени на пет категории - G1 "слаб", G2 "среден", G3 "силен", G4 "много силен" и G5 "изключително силен".

Причината за тази буря е изхвърляната порция плазма от слънчевото петно AR3435, което изригна на 20 септември. Тогава астрономите от Института по приложна геофизика на НАСА са регистрирали изригване на Слънцето с голяма интензивност – M8 (R2)  в рентгеновия диапазон. Изригването беше  придружено от изхвърляне на коронарна маса със скорост от 700-900 км/с.

Интензивността на рентгеновото излъчване от слънчевите изригвания се обозначава с латинските букви A, B, C, M, X, като с X се обозначават най-мощните изригвания.

Въпреки че, експлозията не е от клас X, тя е много по-мощна, отколкото предишни изривания. Една от причините е, че самото изригване продължи, повече от 40 минути.

Опасността от поредно изригване не е оптимална, тъй като през следващите часове към Земята ще бъдат насочени слънчевите петна AR3340, AR3435,AR3438  и AR3442. Възможно е от тях да бъде изхвърлена нова порция плазма, която може да достигне до планетата и да предизвика геомагнитна буря от клас G3-G4. Според астрономи вероятността от по-силно изригване се повишава до 75-80%. 

Кога да очакваме геомагнитна буря от изригването?

Meteo Balkans направи проверка и установи, че основният му поток е насочен към Земята, което ще предизвика силна магнитна буря на 23-24 септември 2023 г.

Какво може да ни причини магнитната буря?

Обикновено смущенията, породени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Тези, които са чувствителни към явленията, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Какво представлява геомагнитната буря?

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км./сек. Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвикат образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

Как да се предпазим?

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.