НС заседава извънредно, депутатите изслушват ЦИК, МВР и ДАНС за местния вот

Новините

25-09-2023, 09:49

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Преди това в дневния ред са включени и процедурни правила, по които ще се внасят, обсъждат и приемат промените в Конституцията.

На извънредно заседание на Народното събрание депутатите ще изслушат министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, председателя на агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев и председателя на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова за това как ще бъде гарантирана честността на изборите за местна власт на 29 октомври. Ще има и парламентарен контрол, в който ще участват седем министри, предаде БНР. 

Депутатите ще изслушат министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, председателя на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова и Председателя на държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев. Темата е надеждността на машините за гласуване, извършването на тестове и проверката и обезпечаването на честни местни избори. Изслушването е по искане на „Възраждане“.

Преди това в дневния ред са включени и процедурни правила, по които ще се внасят, обсъждат и приемат промените в Конституцията. Вносители са депутати от 4 парламентарни групи - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН. В проекта е записано, че измененията в основния закон ще се приемат на три гласувания. Предложения за промени могат да се правят само след второто, преди окончателното трето гласуване депутатите ще имат право само на редакционно-технически поправки. Миналата седмица от управляващото мнозинство обявиха, че конституционните промени ще влязат за обсъждане на първо четене в зала на 6 октомври, а до края на годината е предвидено да бъдат приети.

От ИТН предлагат Гроздан Караджов да бъде включен в Постоянната делегация на НС в Парламентарната асамблея на НАТО.

7 министри ще участват в парламентарния контрол. Пръв на въпроси на депутати ще отговаря министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Най-много запитвания - 14, има към министъра на регионалното развитие Андрей Цеков. За новините Мария Филева