Военноморският музей представя документалната фотоизложба „Морското наследство на България“

Животът

25-09-2023, 15:50

Снимка:

Военноморски музей - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Изложбата ще може да бъде разгледана до 15 октомври.

От днес на входа на Морската градина (до Слънчевия часовник) жителите и гостите на Варна могат да разгледат документалната фотоизложба „Морското наследство на България“, посветена на историята на Военноморския музей от основаването му до наши дни.

Тази година Музеят отбелязва двоен юбилей – 140 години от създаването на първата музейна сбирка и 100 години от откриването на Морския музей във Варна, което е и поводът за ретроспективната изложба. Тя показва емблематични и вълнуващи епизоди от откриването на експозицията в морската столица, както и моменти, които остават паметни за варненци – превръщането на торпедоносеца „Дръзки“ в кораб-музей и поставянето на яхтата „Кор Кароли“ във външната експозиция.

Изложбата проследява отделните етапи от живота на Военноморския музей –  съхраняването на реликви, обогатяването и осъвременяването на музейните зали, обособяването на впечатляваща външна експозиция, участието в подводни проучвания и открития, организирането на научни форуми, множество празнични чествания, както и събития, отправени специално към детската публика.

Изложбата ще може да бъде разгледана до 15 октомври