МВР, ДАНС и Прокуратурата със съвместно звено срещу изборни престъпления

Новините

25-09-2023, 17:49

Снимка:

iStock

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Междуведомственото звено следва да действа от деня на откриване на предизборната кампания и да приключи своята работа 30 дни след официалното обявяване от ЦИК на окончателните изборни резултати.

Национално междуведомствено звено ще координира дейността на прокуратурата, МВР и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за ефективно взаимодействие по време на предизборната кампания, изборния ден и до официалното обявяване на резултатите от изборите, съобщиха от прокуратурата, цитирани от БТА.

Звеното е създадено със заповед, подписана от изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, вътрешния министър Калин Стоянов и председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев. Заповедта регламентира действията на институциите за гарантиране на политическите права на гражданите и за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с  изборите за общински съветници и кметове, насрочени за 29.10.2023 г.

Националното междуведомствено звено ще се ръководи от Мария Павлова, заместник-главен прокурор при Върховна касационна прокуратура (ВКП). В него ще участват прокурори от ВКП, главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев, директорът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Атанас Илков, Деньо Денев - заместник председател на ДАНС и др.

Звеното ще оказва методическа помощ на съответните органи при изпълнение на техните правомощия, ще извършва координация и обмен на информация с Централната избирателна комисия, с областните междуведомствени звена в страната, както и анализ на получената информация от дежурните звена в Прокуратурата на република България, МВР и ДАНС.

Междуведомственото звено следва да действа от деня на откриване на предизборната кампания и да приключи своята работа 30 дни след официалното обявяване от ЦИК на окончателните изборни резултати, допълват от прокуратурата.