Имотите във Варна на първо място по поскъпване в страната

Парите

26-09-2023, 13:51

Снимка:

radian.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По-голямо е поскъпването при новите жилища. По този показател морската столица изпреварва останалите големи градове в страната.

Въпреки тенденцията още от края на миналата година с намаляването на броя на сделките, цените на жилищните имоти в България продължават да се повишават, съобщават от БНР. По последни данни за второто тримесечие на 2023 година, жилищните имоти във Варна са поскъпнали с над 20%. 

По-голямо е поскъпването при новите жилища. По този показател морската столица изпреварва останалите големи градове в страната. Най-малък е ръстът на цените в Русе и Стара Загора.

Защо обаче жилищните имоти поскъпват при спад на сделките средно с около 10-12%?

Според председателя на Национално сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев, това се дължи на няколко фактора.

От една страна са инфлационните процеси, които оказват влияние и на имотния пазар. Друга причина е двойният спад на започнатото ново строителство във Варна през първите шест месеца на 2023 година в сравнение със същия период на миналата година. Т.е предлагането е по-малко.

Добромир Ганев определи този период като преходен за имотния пазар, който по думите се намира в застой. Очакванията на експерта за 2024 година са оптимистични и по думите му е възможно отново да наблюдаваме ръст на сделките.