21 милиона хартиени бюлетини печатат за местния вот на 29 октомври

Новините

27-09-2023, 18:03

Снимка:

ЦИК

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Общо 3 606 вида бюлетина ще бъдат изработени за предстоящите местни избори.

Подготовката на изборите върви нормално, спокойно и в срок, информира говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева на брифинг днес. 

21 милиона хартиени бюлетини ще бъдат изработени за изборите за кметове и общински съветници на 29 октомври. Общата стойност на обществената поръчка е около 9,180 млн. лева, като 700 хиляди лева от тях ще бъдат разходени за доставка на хартията за машинно гласуване, информира Матева. Тя съобщи, че прогнозната стойност на една хартиена бюлетина е около 40 стотинки.

Общо 3 606 вида бюлетина ще бъдат изработени за предстоящите местни избори. 265 вида ще са бюлетините за общински съветници и също толкова за кметове на община, 35 вида ще са бюлетините за кмет на район, а за кметове на кметства - 3041.

Говорителят на ЦИК призова кандидатите за кметове и общински съветници да се информират предварително чрез указанията на интернет сайта на комисията за реда и изискванията относно документация. Един от най-честите въпроси, които ЦИК получава е дали кандидатите за кмет трябва да излизат в отпуск по време на предизборната кампания, на което Матева отговори: "Указанията са изпратени на всички общински администрации и областни управители".

ЦИК призовава към толерантна предизборна кампания.