40 млн. лева влага "Пристанище Варна" за модернизация на терминалите си през следващите три години

Парите

27-09-2023, 18:13

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

С инвестицията ще бъде подобрена материалната база в пристанищата "Варна - Изток" и "Варна - Запад".

40 млн. лева собствени средства ще вложи "Пристанище Варна" за модернизацията на терминалите си през следващите три години. Това каза изпълнителният директор на "Пристанище Варна" ЕАД Ивайло Гаврилов пред Радио Варна. С инвестицията ще бъде подобрена материалната база в пристанищата "Варна -  Изток" и "Варна - Запад". Във "Варна-Изток" ще бъдат изградени складове от затворен тип - силози със съответните ленти, за да се избегне запрашването и за да могат да се товарят корабите по съвременен начин, обясни той. Гаврилов увери, че ще бъде спазена симбиозата мeжду товарното пристанище и градската част и по никакъв начин няма да бъде нарушена визията на града. За пристанище "Варна - Запад" ще бъдат променени технологичните процеси за обработка на зърно. Лицензирани са пет силоза за приемане на товари под митнически контрол, което ще позволи приемане на транзитно зърно, каза още директорът на порта, като изрази очаквания да бъдат постигнати сериозни норми на товарене на кораби.

Той посочи, че атрактивната зона ще остане в този си вид и мащаб до приемането на Генералния план за развитие на пристанището и изрази надежда, че документът ще влезе в сила още през следващата година.

Гаврилов коментира хипотезата за разширяването на зоната, което може да застраши терминал "Варна- Изток",  като посочи, че идеята не е рентабилна, тъй като много хора ще останат без работа. Там се обработват по 2 млн. тона зърно годишно, подчерта той.