651 секции във Варна и областта за местните избори

Новините

27-09-2023, 18:24

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Областната администрация във Варна ще бъде включена при определяне на основните маршрути за придвижване на колите с изборните книжа.

651 секционни избирателни комисии, от които 642 стационарни и 9 мобилни, ще има на местните избори във Варна и областта на 29 октомври 2023 г. 

През двата дни 1250 служители на МВР ще бъдат включени в изборния процес. От тях 112 са служителите от други служби, летища, пристанища и БОП. 

До настоящия момент има създаден щаб, както и планове за действие. Провеждат се регулярни срещи с институциите, създадени са информационни листи, телефонни линии за получаване на сигнали, включително и чрез тел. 112. Сигналите ще се оповестяват от Пресцентъра на МВР. Извършва се предварително охранително обследване и предварителни проверки на помещенията, за което се съставят протоколи. 

Областната администрация във Варна ще бъде включена при определяне на основните маршрути за придвижване на колите с изборните книжа. Съвместно с кметовете в общините се предприемат действия за предотвратяване на някои порочни практики за купуване на гласове. Основни дейности за служителите на МВР ще бъдат охрана на секциите, формиране на обходни двойки и на отделни групи от служители, които ще работят по сигналите за нарушения.

Създадена е  организация за засилени дежурства на територията на областта, в които ще се включат прокурори от Районната и Окръжната прокуратура, съобщи окръжният прокурор на Варна Красимир Конов. Има издадена заповед, която регламентира действията на институциите, които ще бъдат гарант за спазване правата на гражданите. Прокуратурата ще бъде гарант и при осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборите. Със заповед се определя списък от прокурори, участващи в изборния процес, който ще бъде изпратен на всички институции, ангажирани с изборния процес. Сигналите за изборни нарушения ще бъдат проверявани и анализирани. Ще се извършват и допълнителни проверки, които постъпват от органите на МВР, ДАНС, от политическите сили и гражданите. Окръжният прокурор увери, че няма да остане непроверен сигнал както за купуване на гласове, така и за нарушения в изборния ден. В целия изборен процес прокуратурата ще работи в активно сътрудничество и взаимодействие с ръководството на МВР и ДАНС.

Областният управител на Варна проф. Андрияна Андреева се срещна с представители на институциите, които носят отговорност за подготовката, охраната, логистиката, на дейностите за превенция, предотвратяване и противодействие на престъпленията, свързани с изборите. На срещата присъстваха комисар Тихомир Тотев - началник на Районната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна, комисар Атанас Михов – зам. директор на ОД на МВР Варна, Красимир Конов – Окръжен прокурор на Варна, както и двамата заместник областни управители Антоанета Петрова и Огнян Рачев.

В дискусията беше обсъдена готовността на институциите за участие в изборния процес и предприетите конкретни мерки за създаване на необходимата организация, за осигуряване нормалното протичане на изборите за общински съветници и кметове, насрочени за 29 октомври 2023 г. 

Комисар Тотев увери, че служителите на РДПБЗН – Варна са напълно готови за предстоящите избори. Гарантиран е необходимият човешки ресурс за нормално протичане на изборния процес. Изготвен е план за подготовката. Съвместно с органите на МВР ще се извършва охрана на изборните помещения, а там където ще се помещават машините ще се прави съвместен оглед със служители на областна администрация Варна. Осигурен е необходимият брой генератори, които ще бъдат подсигурени при евентуално спиране на тока.