465 безработни в област Варна са постъпили на работа през август 2023 г.

Животът

28-09-2023, 11:23

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Кариерен форум за българи в Германия организира Министерството на труда и социалната политика и Агенция по заетостта.

465 безработни в област Варна са постъпили на работа през август 2023 г., съобщиха за Varnautre.bg от Дирекция “Регионална служба по заетосттa” в морската столица.

На работа в област Варна през август 2023 г. са постъпили 465 безработни лица. 94,19% от тях са устроени на работа на първичния трудов пазар (438). През месеца в трудова заетост са устроени 82 младежи на възраст до 29 години, както и 28 продължително безработни лица (с регистрация в бюрата по труда над 1 година).

През август 2023 г. в бюрата по труда от областта са заявени 770 работни места. На първичния пазар са обявени 755 работни места. Най-много от заявените през месеца места са от сферата на образованието (194), хотелиерството и ресторантьорство (130) и търговия (110). Следват административни и стопански дейности (73),  транспорт (65), строителство (42), преработваща промишленост (39) и производство (29). По схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” са обявени 15 работни места.

Равнището на безработица във Варненска област през август 2023 г. е 3,0%. Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда от областта е 5 920, със 127 повече спрямо месец юли на 2023 г. (5793). През текущия месец равнището на безработица  се увеличава в сравнение с предходния (2,9%).

В град Варна броят на регистрираните безработни през август 2023 г. е 3007 – със 103 лица повече спрямо юли 2023 г. (2 904). Равнището на безработица в града е 2,0%.

Кариерен форум за българи в Германия организира Министерството на труда и социалната политика и Агенция по заетостта.

Кариерен форум за българи в Германия ще се проведе в Посолството на България в Берлин на 22 октомври. Събитието се организира от Министерството на труда и социалната (МТСП) политика и Агенция по заетостта (АЗ). Основната цел на инициативата е сънародниците ни, които учат, живеят и работят в Германия, да се срещнат с водещи български работодатели и да получат информация за атрактивни възможности за кариерно развитие в България.

Представителите на бизнеса ще разкажат за своята дейност и ще представят  свободните позиции, които предлагат. В рамките на събитието представителите на МТСП и АЗ ще запознаят аудиторията с актуалното състояние на пазара на труда в България. Те ще представят предимствата на българското трудово и социално  законодателство, услугите на Агенцията по заетостта, както и най-актуалното от политиките в подкрепа на младите хора, работещи в България.

Работодателите могат да изберат две форми на участие в кариерния форум. Първият е чрез щанд на място. Те могат и да информират Агенцията по заетостта за свободните си работни места, която ще ги представи пред участниците в изложението.

Посещението на форума е безплатно, но изисква предварителна регистрация, която може да направите тук:

Формуляр за регистрация на работодатели:    https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdvGjWw5sJMGE8NtNTMlFaC9j-O6JCfsTiMil-Mb_V75sFZcA/viewform        

Формуляр за регистрация на хора, търсещи работа:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdZc9WCXmE0wEtEzpkYfJ8IUiLl3OyXwA86NDR66vw3VY63Lg/viewform

Кариерното изложение се организира с подкрепата на Службата по трудови и социални въпроси в Посолството на България в Германия и Българо-германското студентско сдружение “Хъшове“. Събитието ще се проведе в Посолството на България в Берлин, ул. „Лайпцигер щрасе“ №19 на 22 октомври 2023г.

 Job Tiger организира „Дни на кариерата в сектор „ИТ, Комуникации и Аутсорсинг“

Четиринадесетото издание на кариерния форум дава възможност на студенти, млади и опитни специалисти, които търсят кариерно развитие в областта на информационните технологии, телекомуникациите и аутсорсинга.

Събитието ще се проведе на 21.10.2023 г. в Хотел-галерия „Графит“, гр. Варна и се очертава като място за лични срещи между търсещите професионално развитие и представители на компаниите - лидери в секторите ИТ, Комуникации и Аутсорсинг. Водещи компании от най-стабилните сектори ще предложат кариерни възможности за първа работа или стаж, и за хора с опит.

Агенция по заетостта, като институционален партньор, ще вземе участие със свой щанд за популяризиране на услугите си - актуални програми, мерки и свободни работни места.

 Близо 6 250 безработни от цялата страна ще бъдат включени в обучения по проекти на социалните партньори

Изпълнителният директор на Агенция по заетостта Смилен Вълов подписа договори със социалните партньори за реализацията на проекти по Националния план за действие по заетостта през 2023 г. Проектите ще осигурят възможност на 6 246 безработни лица от цялата страна да се включат в обучения за придобиване на професионална квалификация и/или ключова компетентност, като минимум 35% от тях ще бъдат включени в заетост след това.

Обученията са насочени към уязвимите групи на пазара на труда – безработни до 29 г. или над 50 г., продължително безработни, лица с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т. ч. с ниско образование, както и към лица извън работната сила, обезкуражени лица или лица, придобили статут на временна закрила. Към тях ще се прилага комплексен подход, включващ предоставяне на обучения, стажуване и заетост за период не по-малък от 3 месеца на първичния пазар на труда или на субсидирани работни места, като финансирането ще бъде споделено между държавата и работодателите.

Допълнителна информация за реализацията на обученията може да се получи на място в Дирекции „Бюро по труда“.